Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

26.04.2023.

DRUŠTVO-SRBIJA-VESTI

Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

BEOGRAD, 26. aprila 2023. (Beta) – Proglašenjem škola pobednica u takmičenju „Uhvati ideju“ danas su Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija i Udruženje poslovnih žena Srbije obeležili Međunarodni dan devojčica u informacionokomunikacionim tehnologijama (IКT).Na skupu u zgradi Skupštine Srbije rečeno je da je na konkursu za izbor najboljih video radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije, prevagu odneo rad škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice.

Drugoplasirani je tim devojčica iz OŠ „Sveti Sava“, iz Gornjeg Milanovca a treće mesto osvojile su devojčice iz OŠ „Mara Mandić“, iz Pančeva.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je tom prilokom da je vlada postigla zavidne rezultate u razvoju IКT sektora, digitalizacije javne uprave i sistema prosvete.

„Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i ITu, sa trendom eksponencijalnog rasta“, rekao je ministar i dodao da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju „Uhvati ideju“ pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

Međunarodni Dan devojčica u IКT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se poslednjeg četvrtka u aprilu, a Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava po trinaesti put.

Autor: Beta

Izvor: Beta_Agencijske vesti

https://beta.rs/xw4cpoit3žc4zo.x4ž5šuo4žš6uc56i67i9o87o798poz89