Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Obeležen međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama

26.04.2023.

Proglašenjem škola pobednica u takmičenju „Uhvati ideju“ danas su Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija i Udruženje poslovnih žena Srbije obeležili Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IКT). Na skupu u zgradi Skupštine Srbije rečeno je da je na konkursu za izbor najboljih video radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije, prevagu odneo rad škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice.

Drugoplasirani je tim devojčica iz OŠ “ Sveti Sava „, iz Gornjeg Milanovca a treće mesto osvojile su devojčice iz OŠ „Mara Mandić“, iz Pančeva. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je tom prilokom da je vlada postigla zavidne rezultate u razvoju IКT sektora, digitalizacije javne uprave i sistema prosvete.“Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i ITu, sa trendom eksponencijalnog rasta“, rekao je ministar i dodao da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju „Uhvati ideju“ pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

Međunarodni Dan devojčica u IКT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se poslednjeg četvrtka u aprilu, a Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava po trinaesti put.

Autor: N.N.

Izvor: Vesti.rs

https://www.vesti.rs/Meðunarodni-dan-žena/Obelezen-medjunarodni-dan-devojcica-u-informaciono-komunikacionimtehnologijama.Html