DAN DEVOJČICA U IKT SEKTORU UVELIKO TRAJE!

DAN DEVOJČICA U IKT SEKTORU UVELIKO TRAJE!

11.04.2023.

Ove godine Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru zvanično je 27. aprila. Međunarodna unija za telekomunikacije ITU definisala je glavnu ovogodišnju temu, Digital Skills for Life, koja kod nas glasi Digitalne veštine u svakodnevnom životu.

Jedna od važnih aktivnosti u okviru manifestacije je poseta devojčica kompanijama i susreti sa uspešnim poslovnim ženama, koje devojčicama mogu poslužiti kao uzor. Ove godine će posete biti održane uživo, s tim da ostaje mogućnost da se u dogovoru škola i kompanija susreti organizuju i onlajn. Posete kreću od 19. aprila.

Povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koji Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava već trinaest godina zaredom,  osmi put se organizuje takmičenje za devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola pod nazivom „Uhvati ideju“.  Pogledajte konkurs Takmičenje Uhvati ideju.

VIDEO RADOVI SE MOGU DOSTAVITI DO 19. APRILA NA MEJL dan-devojcica@poslovnezene.org.rs.

Teme ovogodišnjeg konkursa su:

  • Digitalne veštine u svakodnevnom životu
  • Preduzetništvo – moj izbor za budućnost?
  • Jednake smo i ne plašimo se da to pokažemo
  • Dovoljno struje za sve – to je i moja briga / štednja struje i energetska efikasnost
  • Čuvajmo prirodu, ona će to znati da nam vrati.

Ideja projekta je da podstakne decu da primenjuju nove tehnologije koje i inače svakodnevno u velikoj meri upotrebljavaju, kako bi se uključila u savremene tokove na njima koristan način, stekla dodatna znanja i veštine iz ove oblasti, iskazala svoju kreativnost, a sve u cilju da se pri odabiru srednje škole i budućeg zanimanja zainteresuju za preduzetništvo i IKT oblast. Kroz projekat se pokreću važni akteri u dečijem okruženju: porodica, škole, nastavnički kadar, budući poslodavci, mediji,  i pre svega mladi, da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa u svetu rada i zanimanja. Sve aktivnosti imaju za cilj da kod devojčica razviju zainteresovanost za preduzetništvo kao opciju za buduće zaposlenje. Stoga projekat uključuje rad sa javnošću, senzibilizaciju i edukaciju svih pomenutih aktera.

I ove, kao i proteklih pet godina, počasna pokroviteljka manifestacije je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije. Počasni predsednik komisije za izbor najboljih video radova na takmičenju „Uhvati ideju“ je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija. Institucionalnu podršku manifestaciji pružaju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, UN Women i GIZ.

I ove godine generalni pokrovitelj manifestacije Dan devojčica u IKT-u je A1 Srbija. Prijatelji manifestacije su Erste banka, Klett i Generali Osiguranje Srbija.