Besplatne obuke Udruženja poslovnih žena Srbije

Besplatne obuke Udruženja poslovnih žena Srbije

30.03.2023.

EKONOMIJA-SRBIJA-VESTI

Besplatne obuke Udruženja poslovnih žena Srbije

BEOGRAD, 30. marta 2023. (Beta) – Udruženje poslovnih žena Srbije objavilo je danas da, uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), tokom ove godine realizuje besplatne obuke za pripadnice romske zajednice i druge teže zapošljive kategorije žena.

Obuke imaju za cilj podršku inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena, osposobljavajući ih za zanate za koje su teže zapošljive žene neposredno iskazale interesovanje, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“, zahvaljujući saradnji sa Udruženjem građana „Ternipe“, tokom marta 19 žena iz Pirota pohađa teorijske i praktične osnove masaže, primenjujući limfnu drenažu, antistres i anticelulit tehnike.

Obuka o osnovama masaže će tokom aprila biti ponuđena i ženama iz niškog i pribojskog regiona, a instruktorka masaže je članica Udruženja poslovnih žena Srbije sa višegodišnjim iskustvom u obučavanju ranjivih grupa žena.

Tokom aprila, žene iz regiona Priboja, uz podršku udruženja „Sačuvajmo selo“, će se upoznati sa osnovnim zahtevima ruralnog turizma.

Radionica koja će se organizovati tokom maja, na osnovu izraženog interesovanja žena iz marginalizovanih grupa sa teritorije cele Srbije, je obuka za bariste.

Osim veština vezanih za same zanate, žene dobijaju savete vezane za pokretanje sopstvenog posla, uređenje prostora i druge savete u vezi sa poslovanjem.

„Osnaživanje žena povratnica i lokalnog stanovništva od velikog je značaja za njihovu lakšu integraciju u sredini u kojoj žive“, navela je projektna menadžerka globalnog programa „Migracije za razvoj“ koji sprovodi GIZ Marija Dragić.

Kako je dodala, uključivanjem na tržište rada njihova pozicija se poboljšava, kako u porodici, tako i u društvu, a podiže se i svest o mogućnosti pokretanja sopstvenog biznisa i sticanja finansijske nezavisnosti.

Globalni program „Migracije za razvoj“ deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, koja promoviše održivu reintegraciju povratnika, ostanak u matičnoj zemlji i stvaranje mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

Autor: Beta

Izvor: Beta – Agencijske vesti

https://beta.rs/adfqe3tq3