Takmičenje za devojčice „Uhvati ideju”

Takmičenje za devojčice „Uhvati ideju”

29.03.2023.

Osmo takmičenje za devojčice sedmog i osmog razreda osnovnih škola „Uhvati ideju” organizuje se povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koji Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava već trinaest godina zaredom.

Teme ovogodišnjeg konkursa su

-„Digitalne veštine u svakodnevnom životu”, „Preduzetništvo – moj izbor za budućnost ?”, Jednake smo I ne plašimo se da to pokažemo”, „Dovoljno struje za sve – to je i moja briga – štednja struje i energetska efikasnost” i „Čuvajmo prirodu, ona će to znati da nam vrati”.

Takmičenje se organizuje s ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, a precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta udruženja. Konkurs je otvoren do 19. aprila, a video-radovi se mogu slati na mejl adresu s1ap-s1euojsJsa@ro81oupe2epe.OG0.G5. Najbolji radovi biće proglašeni na sam Dan devojčica u IKT sektoru 27. aprila na završnoj svečanosti.

Jedna od važnih aktivnosti u okviru manifestacije je poseta devojčica kompanijama i susreti sa uspešnim poslovnim ženama koje im mogu poslužiti kao dobar uzor. Ideja je da podstakne decu da primenjuju nove tehnologije, koje i inače svakodnevno u velikoj meri upotrebljavaju, kako bi se uključila u savremene tokove na njima koristan način, stekla dodatna znanja i veštine iz ove oblasti, iskazala svoju kreativnost, a sve s ciljem da se pri odabiru srednje škole i budućeg zanimanja zainteresuju za preduzetništvo i IKT oblast.

Projektom se pokreću važni akteri u dečjem okruženju: porodica, škole, nastavnički kadar, budući poslodavci, mediji i, pre svega, mladi da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa u svetu rada i zanimanja. Sve aktivnosti imaju cilj da kod devojčica razviju zainteresovanost za preduzetništvo kao opciju za buduće zaposlenje.

Autor: J.M.

Izvor: Politika