Takmičenje za učenice 7. i 8. razreda „Uhvati ideju“

Takmičenje za učenice 7. i 8. razreda „Uhvati ideju“

Foto: Pixabay

27.03.2023.

Povodom međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koji Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava već trinaest godina zaredom, za devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola organizuje se takmičenje pod nazivom „Uhvati ideju“. Konkurs je otvoren do 19. aprila, video radovi se mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs.   Teme ovogodišnjeg konkursa su: Digitalne veštine u svakodnevnom životu; Preduzetništvo – moj izbor za budućnost?; Jednake smo i ne plašimo se da to pokažemo; Dovoljno struje za sve – to je i moja briga/štednja struje i energetska efikasnost i Čuvajmo prirodu, ona će to znati da nam vrati. Takmičenje se organizuje sa ciljem da se podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, a precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije. Najbolji radovi biće proglašeni na sam Dan devojčica u IKT sektoru 27. aprila na završnoj svečanosti.

U okviru manifestacije planirana je i poseta devojčica kompanijama i susreti sa uspešnim poslovnim ženama, koje mogu poslužiti kao dobar uzor. Ove godine posete će biti održane uživo, ali ostaje mogućnost da se u dogovoru škole i kompanije susreti organizuju i u onlajn formatu. Ideja projekta jeste da podstakne decu da primenjuju nove tehnologije koje i inače svakodnevno u velikoj meri upotrebljavaju, kako bi se uključila u savremene tokove na koristan način, stekla dodatna znanja i veštine iz ove oblasti, iskazala svoju kreativnost, a sve u cilju da se pri odabiru srednje škole i budućeg zanimanja zainteresuju za preduzetništvo i IKT oblast. Sve aktivnosti imaju za cilj da kod devojčica razviju zainteresovanost za preduzetništvo kao opciju za buduće zaposlenje. Zbog toga projekat uključuje rad sa javnošću, senzibilizaciju i edukaciju brojnih aktera. Za realizaciju Dana devojčica u IKT-u Udruženje poslovnih žena Srbije dobilo je institucionalnu podršku Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić koja je, kao i prethodnih, i ove godine počasna pokroviteljka manifestacije.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. U prethodnih dvanaest godina kroz projekat je prošlo više od 9.100 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija i pomogne im da ne podležu stereotipima i izaberu svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima i sektorima poput informacionih tehnologija.

Autor: N.N.

Izvor: Politika.rs

https://www.politika.rs/scc/clanak/544925/Takmicenje-za-ucenice-7-i-8-razreda-Uhvati-ideju