Umrežavanjem Romkinja preduzetnica do boljeg položaja u društvu

Umrežavanjem Romkinja preduzetnica do boljeg položaja u društvu

08.03.2023.

Umrežavanje Romkinja preduzetnica je ključ koji vodi ka poboljšanju položaja Romkinja u društvu, poručile se učesnice konferencije „Mi smo deo zajednice i društva“ koju je organizovala inicijativa REDI, održane povodom Dana žena u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, u Novom Sadu.

Poverenica za ravnopravnost Tatjana Jokanović rekla je da istraživanja pokazuju da su Romi izloženi vređanju i poniženju u svim oblastima društvenog života.

Ona je ukazala da to postaje deo svakodnevnice, te da ne potežu za pravnim sredstvima koje im stoje na raspolaganju, “jer se boje odmazde i ne žele da se zameraju”. Poručila je da se to mora promeniti.

„U 2022. godini najveći broj pritužbi podnetih Povereniku upravo su pritužbe zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla – 170 pritužbi je podneto, od toga 143 zbog diskriminacije po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini“, istakla je Poverenica za ravnopravnost na konferenciji.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sonja Mitrović Lukić kazala je da će u narednim danima izaći Novi pravilnik o kreditnoj podršci koji će po prvi put tretirati žene, nositeljke poljoprivrednih gazdinstava.

„Kroz pravilnik ćemo urediti veoma povoljne uslove i kreditiranje za nabavku sirovina, materijala i svega ostalog kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima“, navela je Sonja Mitrović Lukić.

Direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović istakla je da se na Dan žena poslovično govori o Romkinjama u kontekstu dve teme – napuštanje školovanja i rani brakovi.

„To je slika koja se negde šalje, ali to nije prava slika i treba da se govori o tome kako Romkinje završavaju fakultete, da su i preduzetnice, da se bave društvenim aktivizmom i da su samostalne. Mislim da je odgovornost svih ustanova i institucija da predstavimo te žene, da govorimo više o njima, da ih međusobno povezujemo i da stvaramo mrežu preduzetnica. Takođe, da kroz njihovu promociju predstavimo i vrednovanje njihovog rada ne samo u romskoj zajednici nego i šire. Kada budemo zajedno sarađivali, biće više prilika da se pomogne budućim preduzetnicama“, ocenila je Ljiljana Mihajlović.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja poslovnih žena Srbije rekla je da su se, kada je Udruženje osnovano pre 25 godina, žene preduzetnice uglavnom bavile mikro biznisima, kroz tipična ženske preduzetničke firme poput frizerskog ili kozmetičarskog salona. Danas se, iako su i dalje u pitanju mikro biznisi, ide ka informatičkim delatnostima, dodala je.

„Broj preduzetnica u odnosu na preduzetnike je mnogo veći, ali je novac u rukama muškaraca. Žene imaju mikro firme, a što se tiče kapitala, bankarskih kredita, fondova za ulaganje, žene se smatraju rizičnijima. Kod nas u društvu je novac u rukama muškaraca. Ono što je prednost udruživanja je u tome što se okupljamo na radionicama koje su svakog meseca, poručila je Dragana Dobrosavljević.

REDI inicijativa predstavlja mrežu organizacija koje su fokusirane na kreiranje mehanizama usmerenih ka ekonomskom osnaživanju ranjivih zajednica u društvu. Predvođen timom mladih romskih profesionalaca iz različitih evropskih zemalja, REDI ima za cilj da omogući pristup dostupnim izvorima finansiranja romskim preduzetnicima u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu, te pruži tehničku podršku preduzetnicima kako bi povećali njihovu stručnost i veštine.

Autor: Svetlana Paramentić (Autonomija)

Izvor: Autonomija.info

https://autonomija.info/umrezavanjem-romkinja-preduzetnica-do-boljeg-polozaja-u-drustvu/