Kakav Dan žena žele žene?

Kakav Dan žena žele žene?

07.03.2023.

VODITELJ: Kakav Dan žena žele žene? Da budu ravnopravne u oblastima u kojima još nisu, da budu poštovane, zaštićene a da li će za sve to što svaki dan čine biti i nagrađene nekim cvetom, naša anketa pokazuje to nije na prvom mestu. Ujedinjene nacije procenjuju, ako nastavimo ovim tempom, biće potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost. U sutrašnji Dan žena pričom nas uvodi naša Jovana Vulinović.

REPORTER: Julija Petrović, jedna je onih žena koje krče put u muškom poslu. Za volanom i u najvećem gradskom špicu, kaže, oseća podršku, naročito kada komentar o njoj napišu oni koje vozi.

JULIJA PETROVIĆ (vozač autobusa): Komentar koji je jedna žena stavila na jednu stranicu glasi: Juče sam se vozila sa jednom devojkom u četrdesetosmici. Pravi je maher. Svaka joj čast. Vozi bolje nego muškarci.

REPORTER: Da su rame uz rame sa muškarcima, potvrđuju one koje pokrenu sopstveni posao. Upućeni kažu da je tek trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena. Iako u manjini, ne zaostaju po rezultatima, a spremne su da rade na sebi.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ (predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Dok su pre deset godina dominirale žene sa srednjoškolskim obrazovanjem, sada je sve više sa fakultetom. Takođe, opredeljuju se da osnuju biznis nakon desetak godina rada za drugog.

REPORTER: Da jedni drugima ništa ne oduzimamo, već da ravnopravnim odnosom gradimo bolje društvo, poruka je poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

BRANKICA JANKOVIĆ (poverenica za zaštitu ravnopravnosti): Treba nam manje euforije i više realnog sagledavanja i unapređenja položaja žena u oblastima gde su i dalje neravnopravne. Okrenite se oko sebe i videćete mnogo manje je žena na pozicijama odlučivanja, što svakako oduzima na kvalitetu i videćete i da lje da žene rade u manje plaćenim profesijama i da i dalje primaju manju platu za isti rad.

REPORTER: A kakav Osmi mart žene žele?

TANJA IGNJATOVIĆ (Autonomni ženski centar): Ja sam živela u Kini jedno šest meseci. Tamo kada je Osmi mart, tamo žene ne rade ništa, muškarci im daju sve šta one hoće i to se proslavlja ozbiljno. Ovde kod nas je to zavisi kako se ko oseća, kakva je situacija u porodici.

SAGOVORNIK: Treba osmi mart da bude svakog dana. Pokazivanjem pažnje, sitnicama i poštovanjem žena.

REPORTER: A poštovanja i brige sve je manje. To potvrđuje statistika: od početka godine devet žena ubijeno je u porodičnom nasilju. Svaka četvrta je doživela neki oblik zlostavljanja. Boje se da prijave. A institucije, tvrde upućeni, ne reaguju na vreme.

TANJA IGNJATOVIĆ (Autonomni ženski centar): Tek jedna od deset žena prijavi nasilje koje je učinio njen aktuelni partner. Tužna činjenica je da mi zapravo uopšte nemamo preventivnog rada. Dakle da bi žene dobile dobru informaciju o tome šta su crvene zastavice i kako da prepoznaju elemente nasilja u partnerskoj vezi. Ne popravljamo sistem, ne popravljamo način na koji procenjujemo bezbednosne rizike.

REPORTER: Ohrabruje priča Julije koja u poslu parira kolegama.

JULIJA PETROVIĆ (vozač autobusa): Ima kolega koje su rekle – svaka čast, možeš da budeš instruktor kolegama. Pažljivije smo i osećajnije za ovaj posao. Naporan jeste, ali ja sa osmehom radim ovaj posao.

REPORTER: Osmeh jeste žensko oružje, ali često ne pomaže. Na Dan žena, poruka je ne trpite nasilje, već se ohrabrite da ga prijavite.

Autor: Vulinović Jovana

Izvor: RTS 1