Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti – Žene u takozvanim muškim zanimanjima

Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti – Žene u takozvanim muškim zanimanjima

Na završnoj konferenciji projekta „Obrazovanje, zapošljavanje, eliminisanje rodnih stereotipa, podizanje svesti i partnerstvo“, održanoj u Palati Srbija, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predstavljeni su rezultati projekta i preporuke do kojih se tokom njegove realizacije došlo a koje su namenjene svim akterima na tržištu rada – državnom sektoru, lokalnim samoupravama, Nacionalnoj službi zapošljavanja, učesnicima na tržištu rada, poslodavcima i civilnom sektoru.

Cilj projekta je umanjenje rodnih stereotipa u društvenom i ekonomskom životu i povećanje učešća ranjivih grupa žena na tržištu rada. Aktivnosti koje je Udruženje poslovnih žena Srbije sprovodilo tokom godinu dana realizacije ovog projekta podržane su od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u sklopu projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

– Zahvaljujući našim preduzetnicama, koje posluju u različitim sektorima, imali smo priliku da prepoznamo da postoji veliki potencijal za prekvalifikaciju žena za zanimanja koja su nekada bila prevashodno muška. Tehnologija je napredovala i omogućila da se ovim zanimanjima mogu baviti i žene, na primer u građevinarstvu mogu biti bageristkinje ili keramičarke, jer fizičke predispozicije više nisu prepreka.  Razbijajući rodne stereotipe pružamo uvid ženama da su i one u mogućnosti da se bave ovim dobro plaćenim poslovima u kojima vlada deficit radne snage – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

– Pol ne bi trebalo da ima nikakvu ulogu pri izboru zanimanja, a brojna istraživanja ukazuju na značajan uticaj rodnih stereotipa pri odluci učenika o izboru karijere. Kada biraju studijsku oblast ili profesiju muškarci se pretežno odlučuju za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Žene se više odlučuju za društvene oblasti. Ova segregacija u obrazovanju, za posledicu nema samo manifestaciju rodnih stereotipa na tržištu rada, zaposlenost i samozaposlenost žena u „feminizovanim“ sektorima, nego i teže napredovanje u karijeri, manju verovatnoću da će biti na liderskim pozicijama, rodni jaz u prihodima… Rešenje za dekonstruisanje rodnih stereotipa u izboru zanimanja leži, pre svega, u kvalitetnom obrazovanju i podsticanju devojčica da bez ograničenja biraju zanimanja – kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

– Žene su i dalje opterećene stereotipima koji potiču iz tradicionalne i patrijarhalne društvene atmosfere u kojoj odrastaju. I dalje se devojčicama i dečacima sugeriše kojim igračkama da se igraju, na koje sportove da se upisuju, koje fakultete i profesije da biraju. Kroz obuke koje smo podržali u sklopu ovog projekta koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena Srbije, žene su osnažene i dodatno edukovane  o rodnim stereotipima i ograničenjima u izboru zanimanja, o zanimanjima u IKT sektoru i građevinarstvu. Veoma smo ponosni što smo kroz ovaj projekat još jednom pokazali da zajedničkim radom možemo da napravimo konkretne promene u životima žena, da razvijemo i unapredimo njihove kapacitete za (samo)zapošljavanje – rekla je u svom obraćanju Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji.

Poseban zadatak ovog projekta je bilo podizanje kapaciteta žena za (samo)zapošljavanje sticanjem znanja i veština u netipično ženskim, deficitarnim i dobro plaćenim zanimanjima u građevinarstvu i informaciono-komunikacionim tehnologijama. Više od 200 teže zapošljivih žena je učestvovalo u aktivnostima, kako na onlajn obukama, tako i tokom praktičnih obuka u građevinskim firmama članica Udruženja. Održane su tri vrste onlajn obuka: Rodni stereotipi i ograničenja u izboru zanimanja, Zanimanja u IKT sektoru i Zanimanja u građevinarstvu. Organizovane su posete gradilištima kao i stolarskoj radionici, gde su polaznice imale priliku da kroz praktičan rad primene stečena znanja na završnim zanatskim radovima kao i u upravljanju bagerom, viljuškarom, skipom. Vlasnice građevinskih kompanija, članice UPŽ Srbije, pozvale su zainteresovane žene da im se jave radi dalje obuke i eventualnog zaposlenja.

Tokom realizacije projekta, snimljene su izjave učesnica projekta, kao i vlasnica kompanija iz tzv. muških sektora, predstavnika državnih institucija i organizacija civilnog sektora, o rodnim stereotipima u izboru zanimanja i drugim temama od značaja za uključivanje žena  u dobro plaćena ali netipično ženska zanimanja. Film koji obuhvata ove izjave premijerno je emitovan u okviru današnje konferencije.

Link https://www.youtube.com/watch?v=FcQCCd-iZaQ&list=PLpxKLkAM_9JjntJu2nRAeBLH1JzR-VZPA&index=1

Ovom prilikom potpisana su i dva trilateralna Memoranduma o razumevanju,  potpisnici jednog od njih su opština Priboj, Udruženje žena Sačuvajmo selo iz Priboja i Udruženje poslovnih žena Srbije, a drugi su, osim UPŽ Srbije potpisali grad  Zrenjanjin i kompanija Wood Planet Zrenjanin.

Izvor: Ekonomski.net