Video zapise snimljene u okviru projekta Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo možete pogledati na YouTube kanalu UPŽ Srbije

Video zapise snimljene u okviru projekta Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo možete pogledati na YouTube kanalu UPŽ Srbije

21.12.2022.

Projekat Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo, koji je započeo u februaru  2022. godine, UPŽ Srbije realizuje uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a u sklopu projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, kako bi se povećalo učešće ranjivih grupa žena na tržištu rada i smanjili rodni stereotipi.

U okviru projekta organizovane su obuke žena za sticanje znanja i veština u netipično ženskim, deficitarnim i dobro plaćenim zanimanjima u građevinarstvu i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Održane su tri vrste onlajn obuka:

  1. Rodni stereotipi i ograničenja u izboru zanimanja (jedna jednodnevna radionica)
  2. Zanimanja u IKT sektoru (pet jednodnevnih radionica)
  3. Zanimanja u građevinarstvu (dvanaest jednodnevnih radionica)

Osim onlajn obuka, za najzainteresovanije polaznice su organizovane tri terenske posete:

  • Poseta radionici kompanije Wood Planet u Zrenjaninu, koja se bavi obradom drveta
  • Poseta gradilištu kompanije SET i stambenom objektu u izgradnji u Šapcu.

Pored obuka, u okviru ovog projekta snimljeni su i video zapisi u kojima učestvuju potpredsednica Vlade i predsednica KTRR, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, direktorka UN Women u Srbiji, predsednica UPŽ Srbija, ali i polaznice obuke, vlasnice kompanija u sektorima koji nisu tipično ženski, kao i film koji će biti prikazan na završnoj konferenciji u januaru 2023. godine.

Video zapise možete pogledati na YouTube kanalu UPŽ Srbije.

  1. https://www.youtube.com/playlist?list=PLpxKLkAM_9JjntJu2nRAeBLH1JzR-VZPA