U Kataniji održan drugi sastanak u okviru WINnovators projekta

U Kataniji održan drugi sastanak u okviru WINnovators projekta

 

4.12.2022.

Od 30. novembra do 2. decembra 2022. godine u Kataniji (Italija) održan je drugi sastanak konzorcijuma u okviru WINovators projekta. WINnovators – „Podsticanje preduzetničkog i STEM/STEAM kapaciteta mladih žena u visokoškolskim ustanovama uz održivi razvoj i inovacije“ (WINnovators – „Boosting entrepreneurial and STEM/STEAM capacity of young Women in higher education institutions for sustainable development and INnovation“) je evropski projekat finansiran iz programa Erazmus+. UPŽ Srbije je članica konzorcijuma u ovom projektu, pored još 6 organizacija i institucija, iz 5 zemalja: Balkan Distance Education Network (BADEN) iz Srbije, Talin Univerzitet iz Estonije, Viteco i Sinergie iz Italije, Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije, Iceberg iz Rumunije.

Na sastanku, na kojem su ispred UPŽ Srbije učestvovale dr Sanja Popović Pantić i Dragana Panajotović, dogovoreni su  dalji koraci za realizaciju projekta koji teče u 4 faze:

  • kreiranje zbirke praktičnih obuka radi podučavanja mladih žena
  • gejmifikovani pristup kako  bi se povezali formalno i neformalno učenje
  • platforma – radni prostor dizajniran za kombinovanu obuku
  • razvijanje e-obuka i politika, da bi se gradili kapaciteti između visokoškolskih ustanova, kreatora politika i biznisa.

Već od 2023. godine mlade žene iz romske zajednice i ruralnih, manje razvijenih sredina, kao i iz drugih osetljivih grupa iz Srbije, Estonije i Slovenije, koje nisu imale mogućnost za dodatno obrazovanje a to su želele, započeće sa onlajn obukom na WINnovators platformi – radnom prostoru. U ovoj svojevrsnoj e-učionici moći će da prate predavanja onda kada njima to bude odgovaralo, da odgovaraju na pitanja kako bi proverile šta su naučile, i interaktivno učestvuju u radu, uz sticanje određenih kompetencija i veština, i osvajanje bedževa koji će to potvrditi.

Za obuku koju prođu i savladane lekcije, polaznice će dobiti sertifikate, a radi se na tome i da u Srbiji kroz kraću praksu u nekoj od firmi provere šta su naučile. Predavanja će biti na srpskom, ali će polaznice koje to žele moći da prate i na engleskom neka predavanja koja su pripremili učesnici konzorcijuma iz drugih zemalja.

Prateći predavanja na e-platformi WINnovators, polaznice će moći da saznaju više o pokretanju biznisa, digitalnom marketingu, kreiranju i razvoju veb sajtova, kroz lekcije poput:  Upravljanje vremenom, Digitalne tehnologije za samoorganizovanje u poslu, Upravljanje projektima i timovima, Uspešne (video) priče preduzetnica, Od ideje do biznisa, Digitalne tehnologije za upravljanje finansijama, Uvod u razvoj veb sajtova, Tehnologije digitalnog marketinga,  a ovladaće i temama kao što su turističke usluge kroz gejmifikaciju,  stvaranje materijala sa Canva, liderstva, kreiranje virtuelnih tura 360 sa H5P, strategije komunikacije.

Sve zainteresovane mlade žene koje žele dodatno da uče radi ostvarivanja daljih poslovnih mogućnosti i napretka, pronalaženja boljih poslova ili pokretanja sopstvenog biznisa, već sada mogu da se prijave Udruženju poslovnih žena Srbije mejlom na marketing@poslovnezene.org.rs  kako bi bile upisane u preliminarnu listu polaznica.