SVE O DANU DEVOJČICA U IKT SEKTORU 2022

SVE O DANU DEVOJČICA U IKT SEKTORU 2022

12.05.2022.

Svakog četvrtog četvrtka u aprilu (ove godine 28. aprila), u preko 150 zemalja u svetu obeležava se Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, koji su ustanovile Ujedinjene nacije. Već 12 godina Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava ovu manifestaciju, a 7  godina se organizuje i takmičenje učenica za najbolji video rad „Uhvati ideju“.

 

Ove godine manifestacija je održana pod nazivom A1 Dan devojčica u IKT sektoru 2022, a zbog velikog broja događaja, praznika i raspusta, ovogodišnja manifestacija trajala je od 24. marta, kada je otvoren konkurs „Uhvati ideju“ do 10. maja, kada je završena svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Skupštini grada Beograda. Pored izbora za najbolji video rad, organizovane su onlajn, ali i posete uživo devojčica – učenica sedmih i osmih razreda osnovne škole kompanijama.

Aktivnosti u okviru manifestacije:

 • Konkurs „Uhvati ideju“ trajao je od 24. marta do 17. aprila. Rad komisije, predstavnica institucija, organizacija i kompanija, organizovan je onlajn.
 • Posete devojčica kompanijama iz IKT sektora, onima čije su vlasnice žene ili se žene nalaze na rukovodećim pozicijama, ili kompanijama čije delatnosti spadaju u netipično „ženske“. Susreti i razgovori sa menadžerkama preko online platformi (uglavnom Zoom, MS Teams) ali i uživo, tamo gde je za to bilo mogućnosti, organizovani su od 18. aprila do 5. maja.  Onlajn posete dodatno su školama i učenicama omogućile da se susretnu sa menadžerkama i van mesta svog stanovanja.

 

Ovogodišnji Dan devojčica u IKT-u u brojkama:

 • 9100 devojčica je učestvovalo u manifestaciji za ovih 12 godina
 • 780 učesnika bilo je ukupno u ovogodišnjoj manifestaciji, od toga:
 • 600 devojčica, učenica završnih razreda osnovne škole (onlajn posete i takmičenje)
 • 60 menadžerki i vlasnica kompanija
 • 90 nastavnika koordinatora
 • 30 predstavnika institucionalne podrške, komisije i organizatora
 • 90 škola iz 49 gradova (60 opština) u Srbiji učestvovalo je u takmičenju i posetama
 • 14 institucija i organizacija pružilo je institucionalnu podršku manifestaciji: Vlada RS i predsednica Vlade kao počasna pokroviteljka, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo  privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Grad Beograd, nemačka organizacija Giz,  UN Women, UNICEF, Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija ITU, EU SME Week – portal Evropske unije, Kanadsko-srpsko poslovno udruženje CANSEE.
 • 7 kompanija podržalo je manifestaciju  A1 Srbija (generalni sponzor), Schneider Electric (sponzor), Klett,  Generali Osiguranje Srbija, Sitel Group, Erste Banka (prijatelji projekta), Saint Di (podrška projektu)
 • 20 događaja organizovano je tokom manifestacije (online i oflajn posete, webinar, paneli, radionica, finalna ceremonija dodele nagrada)
 • 20 kompanija učestvovalo je ili podržalo ovogodišnju manifestaciju (A1 Srbija, Schneider Electric, Klett, Generali Osiguranje Srbija, Sitel Group, Erste banka, Saint Di, SET, Adnea, Puzzle Consulting, ACT2B, Jaggaer, Salt&Water, Ericson, Continental (ContiTech Fluid Serbia), Heliant, Tarkett, Domis enterijeri, Devoteam.
 • 69 video radova stiglo je na konkurs „Uhvati ideju“
 • 66 radova ispunilo je kriterijume i ušlo u konkurenciju
 • 158 devojčica  iz 51 škole učestvovalo je na takmičenju
 • 9 članica komisije biralo je najbolje video radove: Olivera Popović (potpredsednica UPŽ Srbije, predsednica komisije), Ljiljana Simović (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Katarina Obradović Jovanović/Milica Stanković (Ministarstvo privrede), Milena Bićanin (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija), Jelena Bjeletić (Ministarstvo omladine i sporta), Milana Rikanović (UN Women), predstavnice kompanija Branka Pudrlja Durbaba (kompanija A1), Gordana Knežević Orlić (izdavačka kuća Klett) i Ana Krička (kompanija Schneider Electric)
 • 51 devojčica, ukupno 20 timova, učestvovala je u finalu takmičenja „Uhvati ideju“ sa 20 video radova, 5 radova (13 takmičarki) osvojilo je nagrade:
 1. Lepota je u različitosti – OŠ „Dositej Obradović“ Irig
 2. Scan and Win – OŠ ,,Sveti Sava’’ Beograd
 3. Svemoguća lampica – ŠOSO „Mara Mandić“ Pančevo
 4. Straycare – OŠ ,,Sveti Sava’’ Beograd
 5. Čuvari šuma – OŠ „Sveti Sava“ Plemetina, Obilić
 6. Eko-bit – „Sveti Sava“ Gornji Milanovac
 7. Bezbedno na internetu! OŠ „Aleksa Šantić“, Kaluđerica
 8. mesto dele:

– Imam interesovanje tražim poštovanje – OŠ ,, Živko Ljujić “ Nova Varoš

– Za naše drugare – OŠ ,,Dušan Danilovic“ Radljevo

 1. RomaApp – OŠ „Sveti Sava“ Plemetina, Obilić
 2. Around the World – OŠ „Dr Dragiša Mišović“ i „Vuk Karadžić“ – Čačak
 3. Pametni sat – OŠ „Veljko Dugošević“ Beograd
 4. Brzo i lako do Završnog ispita – OŠ „Sveti Sava“ Batočina
 5. Ja biram nove tehnologiје jer me inspirišu za….Cvetni mikrobit – OŠ „Veselin Masleša“ Beograd
 6. S’ majke na ćerku, prešla ljubav prema cveću – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Jarak
 7. Pozovi prirodu na svoj rođendan – OŠ „Uroš Predić“ Orlovat
 8. mesto dele:

– Ja, buduća preduzetnica – OŠ „Olga Petrov“ Padinska Skela

– Ja, buduća preduzetnica – OŠ ,,Živko Tomić“ Donja Šatornja

 1. Od lavande do osmeha – ,,Dr Boško Vrebalov” Melenci
 2. Istaknuti pisci Ćuprije – OŠ „Vuk Karadžić“ Ćuprija
 • Vredne nagrade ove godine su obezbedile kompanije A1 Srbija (prvo mesto – mobilni telefoni i dodatni pokloni), Schneider Electric (drugo mesto – sportske torbe sa gedžetima i opremom), Erste Banka Srbija (treće mesto – bežične slušalice i knjige), Sitel Group (četvrto mesto – pametni satovi i školski pribor),  Generali Osiguranje Srbija (peto mesto – fotoaparati za instant fotografije i pribor). Izdavačka kuća Klett nagradila je sve finalistkinje (51) kompletima knjiga, sve su dobile diplomu.
 • Veliki broj objava od Danu devojčica u IKT-u u medijima, na portalima i sajtovima, u TV i radio gostovanjima

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Još o Danu devojčica u IKT-u:

 • Ove godine Dan devojčica u IKT sektoru organizovan je u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama“ koji je podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetnišva za 2022. godinu Vlade Republike Srbije
 • Počasna pokroviteljka manifestacije je i ove godine, kao i prethodne četiri, premijerka Ana Brnabić.
 • Završna ceremonija dodele nagrada održana je 10. maja 2022. godine u Skupštini grada Beograda, sa preko 100 gostiju, u prisustvu visokih zvanica, partnera, medija, i pre svega učenica iz 11 osnovnih škola, pobednica na konkursu „Uhvati ideju“ iz cele Srbije, kao i devojčica iz beogradskih osnovnih škola. Na svečanosti su se obratili dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Tatjana Prijić, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i dr Sanja Popović-Pantić, predsednica UPŽ Srbije
 • Održana su 3 velika online događaja, svaki sa gotovo 100 devojčica na svakom: pored panela, razgovora sa glavnim menadžerkama, kompanija A1 održala je i onlajn radionicu  Razvoj ideje i kako nam digitalni alati pomažu u tome, u organizaciji UPŽ Srbije, kompanija Schneider Electric takođe je u organizaciji UPŽ Srbije, uz moderaciju Mirjane Dončić Beaton iz organizacije CANSEE, održala panel, a kompanija ACT2B održala je pripremni mentoring za takmičenje „Uhvati ideju“.
 • Ove godine u manifestaciji su prvi put učestvovale 2 škole sa KiM, OŠ „Sveti Sava“ Plemetina, Obilić i OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Gornje Kusce, Gnjilane
 • Posebno su pohvaljene 3 škole: OŠ „Sveti Sava“ Plemetina, koja se već prvim učešćem na takmičenju istakla sa 2 uspešna video rada. Takođe su pohvaljene i 2 škole iz Čačka, „Dr Dragiša MIšović“ i „Vuk Karadžić“, koje su ove godine zajednički nastupile na takmičenju, kao jedan tim, što je ohrabrenje i ostalim školama da međusobno sarađuju.

Sve radove koji su ušli u finale možet pogledati na YouTube kanalu UPŽ Srbije Dan devojčica

https://www.youtube.com/playlist?list=PL7TwRnOCqz8cqHxFRRq4KUeSionJp6O9d