Učenice ŠOSO „Mara Mandić“ iz Pančeva nagrađene za inovaciju koju su razvile sa svojim nastavnicama

Učenice ŠOSO „Mara Mandić“ iz Pančeva nagrađene za inovaciju koju su razvile sa svojim nastavnicama

PANČEVO – Svetlana Radanov, Nada Novakov i Rasima Ignac, učenice Škole za osnovno i srednje obrazovanje za decu s posebnim potrebama „Mara Mandić“ u Pančevu, osvojile su treću nagradu na konkursu „Uhvati ideju“ sa svojim projektom „Svemoguća lampica“.

Konkurs „Uhvati ideju“ raspisan je povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionom sektoru (IKT), a nagrada im je uručena juče na prijemu u Beogradu.

Rezultati konkursa su objavljeni 28. aprila i „Svemoguća lampica“ je osvojila visoko 3. mesto od 66 prispelih radova iz 51 škole.

Ove tri devojčice iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” imale su ideju koju su razvile uz pomoć svojih nastavnica Nataše i Dragane.

U Skupštini grada Beograda je upriličen prijem prilikom dodele nagrada. Nagrade je uručio gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojčić.

Svetlana, Nada i Rasima su sa nastavnicama Draganom i Natašom provele divan dan u Beogradu i u potpunosti uživale u prijemu i šetnji po prolećnom danu u Beogradu.

Učenice iz Pančeva Svetlana Radanov, Nada Novakov i Rasima Ignac su napravile lampicu kako bi svojim drugarima koji nemaju razvijen govor olakšale komunikaciju u školi.

Ovim putem želele su da naglase da je komunikacija među vršnjacima veoma važna, kao i da skrenu pažnju da svi imamo pravo na jednakost. Kao i koliko je bitno da jedni drugima budemo podrška, oslonac i da je svaki glas važan i treba da se čuje. Simbolika u nazivu rada je da svako treba da upali svetlo, vidi i razume ljude oko sebe.

Više o njihovoj inovaciji možete pogledati na ovom video snimku:  https://youtu.be/iVDwmy2VMmk

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen „Dan devojčica”, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od milion devojčica.

Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima i da im se omogući da se upoznaju sa netipičnim profesijama kojima se žene bave. Posebna pažnja se posvećuje zanimanjima u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, prirodnih nauka i inženjerstvu, a koja nude velike poslovne mogućnosti.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

Izvor: Vojvodinauzivo.rs