Podeljene nagrade na završnoj svečanosti Dana devojčica u IKT-u

Podeljene nagrade na završnoj svečanosti Dana devojčica u IKT-u

10.05.2022.

Završna svečanost povodom obeležavanja Dana devojčica u IKT-u održana je 10. maja u Skupštini grada Beograda. Prisustvovale su devojčice iz cele  Srbije, a najboljim timovima na konkursu Uhvati ideju su dodeljene nagrade. Jedan od nagrađenih timova činile su učenice Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Iriga. Udruženje poslovnih žena Srbije je dvanaestu godinu zaredom organizovalo obeležavanje Međunarodnog Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) ovoga puta u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama“ podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, i uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Tokom prethodnih mesec dana, devojčice iz osnovnih škola širom Srbije imale su priliku da onlajn i uživo posete mnoge kompanije koje su u vlasništvu ili pod vođstvom uspešnih žena, da učestvuju u panelima, da izraze svoju inovativnost i takmiče se u okviru konkursa Uhvati ideju. Sve navedene aktivnosti su organizovane sa ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže prilikom odabira budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

– Ponosni smo što smo postigli da interesovanje za Dan devojčica iz godine u godinu raste i što je sve veći broj devojčica koje učešćem u ovom projektu dobijaju inspiraciju za svoju buduću profesionalnu orijentaciju. Za 12 godina, koliko ovaj dan obeležava naše Udruženje, kroz projekat je prošlo više od 9.000 učenica. Za učešće, u ovogodišnjoj manifestaciji, se prijavio veliki broj škola i devojčica: gotovo 90 osnovnih škola iz 60 opština u Srbiji. Na tradicionalnom druženju sa uspešnim ženama iz 19 kompanija, učestvovalo je skoro 600 devojčica, a 150 takmičarki učestvovalo je u konkursu Uhvati ideju, navela je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

U ime domaćina završnog događaja – Grada Beograda, prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Zoran Radojičić, a prisustvovali su i dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i brojni gosti, zvaničnici, predstavnici institucija i organizacija i partneri manifestacije.

Institucionalnu podršku pružili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), UNICEF, European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i brojne kompanije koje tradicionalno podržavaju manifestaciju.

Izvor: Nirapress.com