Posete škola kompanijama u okviru A1 Dana devojčica u IKT sektoru 2022

Posete škola kompanijama u okviru A1 Dana devojčica u IKT sektoru 2022

Kao i prethodnih godina,  UPŽ Srbije u okviru manifestacije A1 Dan devojčica u IKT sektoru, organizuje posete učenica 7. i 8. razreda osnovnih škola iz svih krajeva Srbije nekim od najuspešnijih firmi ovog regiona. Posete se ove godine organizuju i uživo i onlajn, tokom aprila i maja.

Posete su otpočele 18. aprila sa dva onlajn događaja u organizaciji A1 Srbija. Prvo su se učenice škola „Prota Stevan Popović“ Kragujevac, „Vučić Veličković“ Ivanjica i „Vuk Karadžić“ Vladičin Han upoznale sa menadžerkama kompanije A1 i od njih dobile korisne informacije i dobre savete koji će im koristiti u odabiru karijere. Nakon toga su učenice škola „Živko Tomić“ Topola (Donja Šatornja), „Sveti Sava“ Gornji Milanovac, „Dragomir Marković“ Kruševac, „Sveti Sava“ Batočina, „Kralj Aleksandar I“ Požarevac i „Toplički heroji“ Žitorađa prisustvovale A1 radionici „Razvoj ideje i kako nam digitalni alati pomažu u tome“.

18.aprila održan je oflajn susret devojčica, učenica OŠ „Veljko Dugošević“ Beograd, sa menadžerkama kompanije Sitel u Beogradu. Devojčice su posetile kompaniju i imale priliku da saznaju mnogo zanimljivih stvari koje će ih svakako podstaći u razmišljanjima o budućoj karijeri.

19.aprila održan je zanimljiv onlajn susret vlasnice firme Adnea Novi Sad Milice Rašević, članice UPŽ Srbija sa devojčicama OŠ „Veselin Masleša“ iz Beograda tokom kojeg su devojčice mogle da čuju o mogućim tokovima u profesionalnoj karijeri, izborima i promenama.

Foto: Adnea

Narednog dana, 20. aprila su učenice škola „Milivoje Borović“ Mačkat i „Vuk Karadžić“ Ribnica prisustvovale onlajn događuju u organizaciji kompanije Puzzle Consulting Beograd, Manuele Stamatović, članice UPŽ Srbije, tokom kojeg je bilo reči o dometima ove firme u marketingu, pa su neke od devojčica izjavile da bi i sebe mogle da vide u ovoj oblasti.

Istog dana je multinacionalna kompanije Ericsson, kao jedan od lidera u IT industriji upriličila onlajn događaj za učenice škola „Vuk Karadžić“ Crvenka, „Jovan Cvijić“ Zminjak i „Branko Radičević“ Sedlare.

Foto: OŠ Branko Radičević Sedlare

Toga dana je pored dva onlajn događaja organizovana i oflajn poseta u Beogradu Izdavačkoj kući Klett, naše članice Gordane Knežević Orlić. Učenicama škole „Nikola Tesla“ Vinča je ispunjena želja da posete ovu kompaniju.

21.aprila firma Heliant, Beograd, uživo je ugostila učenice škole „Sveti Sava“ Beograd, tokom posete posete u kojoj su uživali i domaćini i gošće. Građevinska firma Set iz Šapca, Milence Srećković, članice UPŽ Srbije, u goste je primila učenice škole „Rajko Mihajlović“ Banjani. Gošće firme Set imale su priliku da obiđu kompaniju, gradilište i da razgovaraju sa mladim menadžerkama, koje su im približile širok spektar zanimanja u građevinarstvu i kroz prezentacije ih osnažile da postanu inženjerke kao što su žene koje su upoznale.

Devojčice OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda imale su priliku da posete Erste Bank u Beogradu, i vode zanimljive razgovore sa menadžerkama, kojima je, kao i devojčicama ovo druženje bilo nezaboravno, inspirativno i, kako kažu „kroz priču su se vratile na svoje početke“.

26.aprila je OŠ „Petefi Šandor“ iz Novog Sada posetila kompaniju Devoteam iz Novog Sada. Tokom posete koja se realizovala uživo, učenice sedmog razreda su imale priliku da se upoznaju sa karijernim putem žena koje rade u ovoj kompaniji, saznale su i o školovanju za nekoliko zanimanja iz IT sveta, lepotama, ali i izazovima koje ova sfera rada pruža.

27.aprila učenice škola „Majšanski put“ Subotica i „Matija Gubec“ iz Tavankuta uživo su posetile kompaniju Continental u Subotici.

Na sam Međunarodni dan devojčica u IKT-u, 28. aprila, devojčice iz škola  „Dositej Obradović“ Irig, „23. oktobar“ Sremski Karlovci, „22. juli“ Krčedin i „Branko Ćopić“ Lukićevo, uživale su u onlajn poseti i razgovoru sa menadžerkama kompanije Generali Osiguranje Srbija.

Za naredne dane planirane su posete kompanijama Schneider Electric Srbija, Salt & Water i Jaggaer, a završni događaj u okviru A1 Dana devojčica u IKT sektoru 2022 održaće se 10. maja 2022. godine u Skupštini grada Beograda, kada će biti dodeljene i nagrade pobednicama takmičenja „Uhvati ideju“.