Edukativnim radionicama otvoren A1 Dan devojčica u ITK-u

Edukativnim radionicama otvoren A1 Dan devojčica u ITK-u

Udruženje poslovnih žena Srbije je danas sa kompanijom A1 Srbija održalo onlajn panel i radionicu pod nazivom „Razvoj ideje i kako nam digitalni alati pomažu u tome“, kojima je zvanično otpočelo obeležavanje Međunarodnog Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT).

U virtuelnim posetama kompaniji A1 Srbija, koja kontinuirano podržava i ima aktivno učešće u projektima usmerenim ka učenicama koje pokazuju posebne afinitete prema tehničko-tehnološkim zanimanjima, programiranju i računarstvu, učestvovalo je više od 100 devojčica iz 11 osnovnih škola.

Kroz razgovor sa direktorkama različitih sektora u A1 i interaktivnu radionicu, devojčice su imale priliku da dobiju inspiraciju za svoj budući put školovanja i odabir zanimanja.

Kompanija A1 Srbija, sa više od 1500 zaposlenih, je među liderima u zapošljavanju i poveravanju ključnih procesa i odluka upravo ženama – one čine 60 odsto ukupnog broja zaposlenih i nalaze se na više od polovine rukovodećih pozicija u kompaniji.

– Ličnim primerom se najbolje pokazuje da su vrata IKT kompanija širom otvorena i za devojčice i da u ovoj industriji vrednim radom i posvećenošću mogu da postignu sve što žele – izjavila je ovom prilikom Branka Pudrlja Durbaba, Glavna direktorka za tržište A1 Srbija.

Tokom naredne dve nedelje, devojčice iz osnovnih škola širom Srbije imaće prilike da onlajn i uživo posete mnoge kompanije koje su u vlasništvu ili pod vođstvom uspešnih žena, da učestvuju i u panelu na kojem će komunicirati sa inženjerkama koje su na upravljačkim pozicijama u internacionalnoj kompaniji Schneider Electric koja u svom Hub-u u Srbiji, u kome razvija softvere za svetsko tržište, poklanja veliku pažnju obrazovanju mladih i uključivanju žena u tehnološki sektor, da „Uhvate ideju“ i takmiče se sa vršnjakinjama, kao i da prisustvuju završnoj svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Sve navedene aktivnosti su organizovane sa ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže prilikom odabira budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Sve aktivnosti kojima se dvanaestu godinu zaredom obeležava Dan devojčica u IKT-u pokrenulo je i organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Ove godine se Dan devojčica u IKT realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama“ podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Institucionalnu podršku pružaju brojne institucije kao što su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), UNICEF, European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE (Kanadsko-srpsko poslovno udruženje), višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i brojne kompanije koje tradicionalno podržavaju manifestaciju.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava dvanaestu godinu zaredom.

U prethodnih jedanaest godina kroz projekat je prošlo više od 8500 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Izvor: Poslovnojutro.com