Devojčice u IKT

Devojčice u IKT

BEOGRAD – Udruženje poslovnih žena Srbije danas je sa kompanijom A1 Srbija održalo radionicu pod nazivom „Razvoj ideje i kako nam digitalni alati pomažu u tome“, kojom je počelo obeležavanje Međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).U virtuelnim posetama kompaniji A1 Srbija, koja kontinuirano podržava i ima aktivno učešće u projektima usmerenim ka učenicama koje pokazuju posebne afinitete prema tehničko-tehnološkim zanimanjima, programiranju i računarstvu, učestvovalo je više od 100 devojčica iz 11 osnovnih škola, saopštilo je Udruženje poslovnih žena Srbije.

Kroz razgovor sa direktorkama različitih sektora u A1 devojčice su imale priliku da dobiju inspiraciju za svoj budući put školovanja i odabir zanimanja.

Kako se ističe u saopštenju, kompanija A1 Srbija, sa više od 1500 zaposlenih, je među liderima u zapošljavanju i poveravanju ključnih procesa i odluka upravo ženama, pošto one čine 60 odsto ukupnog broja zaposlenih i nalaze se na više od polovine rukovodećih pozicija u kompaniji.

Naredne dve nedelje, devojčice iz osnovnih škola širom Srbije moći će da onlajn i uživo posete kompanije koje su u vlasništvu ili pod vođstvom uspešnih žena, da komuniciraju sa inženjerkama kompanije Schneider, da „Uhvate ideju“ i takmiče se sa vršnjakinjama, kao i da prisustvuju završnoj svečanosti u Skupštini Beograda.

Cilj je da se učenice sedmih i osmih razreda osnaže za odabir budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija, navodi se u saopštenju i dodaje da se Dan devojčica u IKT obeležava već 12. godinu uz podršku Vlade Srbije i počasno pokroviteljstvo premijerke Ane Brnabić.

Autor: Andrijana Milaćević Vukosavljević

Izvor: Fonet.rs