Projekat „Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo“

Projekat „Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo“

U ovoj godini UPŽ Srbije pokrenulo je nekoliko novih projekata, usmerenih ka eliminaciji rodnih stereotipa u društvenom i ekonomskom životu žena. U okviru projekta Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, potpisan je ugovor o grantu za projekat „Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo“ – originalni naziv „EDUCATE, EMPLOY and ELIMINATE gender-based stereotypes through training, awareness campaign and building partnerships to ENHANCE economic position of vulnerable groups of women (Four“E”)“ u okviru kojeg će UPŽ sprovesti obuku žena za deficitarna zanimanja kojih ima u netipično ženskim oblastima kao što su građevinarstvo i informaciono-komunikacione tehnologije.

Na ovaj način, UPŽ direktno doprinosi ekonomskom jačanju ovih žena i njihovih porodica jer su plate u ovom sektoru iznad prosečnih a zahvaljujući novim tehnologijama, različiti građevinski poslovi su postali dostupni i ženama jer ne zahtevaju, kao nekada, posebne fizičke predispozicije. Pored obuke, biće obezbeđen i praktičan rad u firmama članica Udruženja tako da polaznice koje budu želele, imaju šansu i da se zaposle.

– Udruženje se od svog osnivanja, već pune 24 godine posvećeno bavi ekonomskim osnaživanjem žena u nekoliko pravaca, jedan od njih je i povezivanje marginalizovanih grupa žena na tržištu rada sa našim uspešnim članicama – preduzetnicama u oblastima u kojima postoji deficit određenih profila radnika na tržištu rada – istakla je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić, zahvaljujući se u ime svih šest dobitnica grantova od UN Women, donatoru sredstava Evropskoj delegaciji, kao i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i Ministarstvu za evropske integracije na podršci u osnaživanju žena.

Svečanost povodom dodele grantova održana je u Kuli Nebojša, 7. marta 2022. uz prisustvo predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarke za evropske integracije, glavnih političkih partnera na projektu, kao i predstavnika Delegacije EU u Republici Srbiji kao donatora.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II „, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

 Ovaj projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, koji finansira Evropska unija.