Pokrenuto više novih projekata u cilju zapošljavanja žena

Pokrenuto više novih projekata u cilju zapošljavanja žena

BEOGRAD – Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) saopštilo je danas da je povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena pokrenulo još nekoliko novih projekata usmerenih ka eliminaciji rodnih stereotipa u društvenom i ekonomskom životu žena.

U okviru projekta Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija, potpisan je ugovor o grantu za projekat „Obrazovanje, Zapošljavanje, Eliminisanje rodnih stereotipa, Podizanje svesti i Partnerstvo“.

U okviru tog ugovora će Udruženje sprovesti obuku žena za deficitarna zanimanja kojih ima u netipično ženskim oblastima kao što su građevinarstvo i informaciono-komunikacione tehnologije.

Na ovaj način, UPŽ direktno doprinosi ekonomskom jačanju ovih žena i njihovih porodica jer su plate u ovom sektoru iznad prosečnih a zahvaljujući novim tehnologijama, različiti građevinski poslovi su postali dostupni i ženama jer ne zahtevaju, kao nekada, posebne fizičke predispozicije, navodi se u saopštenju.

Pored obuke, biće obezbeđen i praktičan rad u firmama članica Udruženja tako da polaznice koje budu želele, imaju šansu i da se zaposle.

„Udruženje se od svog osnivanja, već pune 24 godine posvećeno bavi ekonomskim osnaživanjem žena u nekoliko pravaca, jedan od njih je i povezivanje marginalizovanih grupa žena na tržištu rada sa našim uspešnim članicama – preduzetnicama u oblastima u kojima postoji deficit određenih profila radnika na tržištu rada“, istakla je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Ona je u ime svih dobitnica grantova od UN Women zahvalila donatoru sredstava Evropskoj delegaciji, kao i Koordincionom telu za rodnu ravnopravnost i Ministarstvu za evropske integracije na podršci u osnaživanju žena, navodi se u saopštenju.

Takođe, povodom obeležavanja dana borbe za ženska prava, više od 30 članica Udruženja poslovnih žena Srbije prisustvovalo je sastanku sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković, na kojem su razmatrani problemi sa kojima se preduzetnice suočavaju u aktuelnom trenutku, ali i o oni koji ih tek očekuju.

Tom prilikom udruženje je predstavilo činjenicu da je sinergijom rada Udruženja i Ministarstva privrede, kao i drugih organizacija za podršku ženskom preduzetništvu, došlo je do značajnijeg porasta udela žena u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća.

Naime, 2011. je udeo iznosio 25,8 odsto, a 2021. kada je primenjena striktnija definicija u odnosu na 2011. iznosio je 33 procenta, što, kako se dodaje u saopštenju, ukazuje na evidentan rastući trend.

Autor: Tanjug

Izvor: Krstarica.com