„POBEDI STEREOTIPE“ Događaj povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena

„POBEDI STEREOTIPE“ Događaj povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena

U susret obeležavanju Međunarodnog dana žena, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije organizovali su događaj uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u cilju podizanja svesti o rodnoj ravnopravnosti, razbijanju rodnih stereotipa i promovisanju aktivne uloge žena u svim aspektima društva.

Tom prilikom su u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ dodeljena bespovratna sredstva u iznosu od 20,2 miliona dinara za šest ženskih organizacija iz Srbije koje će sprovoditi mere koje doprinose suzbijanju rodnih stereotipa.

“Danas smo ovde da svečano obeležimo Međunarodni dan žena i da pokrenemo programe inicijative za suzbijanje rodnih stereotipa koji se generacijama prenose. Jednaka prava i mogućnosti žena i muškaraca su jedna od temeljnih evropskih vrednosti. Rodna ravnopravnost je usađena u naš DNK. Prema sprovedenim istraživanjima Srbiji je do pune rodne ravnopravosti potrebno još 59 godina, međutim sa svim važnim dodatnim zakonima i strategijama mislim da imamo dobru osnovu i velike šanse da ovaj predviđeni broj godina smanjimo.” Izjavila je Nj. E. Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Štetne rodne uloge i rodni stereotipi su koren naših problema, oni su toliko prisutni da mi često ne možemo ni da ih primetimo, a čak i kada ih primetimo mi nismo u prilici da odgovorimo na njih. Rodni stereotipi kreću od malih nogu, i sve životne uloge svake žene su u velikoj meri određene njima. Zbog toga je veoma važno da ih prepoznamo i da se borimo protiv njih.“ izjavila je Milana Rikanović, direktorka UN Women Srbija.

“Godinama unazad sprovodimo važne projekte koji se odnose na ključne korake Srbije u procesu postizanja rodne ravnopravonosti. Žene su daleko odgovorinije, i žele stabilnost, zato smatram da je ovo važan trenutak da osnažimo ovakav ženski pogled na svet. Čestitam svima 8. marta i želim vam da svet postane sigurnije mesto za žene.“ Izjavila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

„Ovo je važan dan za nas, jer mi hoćemo da pošaljemo poruku da su upravo žene te koje mogu da obezbede stabilnost i odgovornost u vremenu koje je ispred nas. Nažalost danas na svetu nema još uvek ni jedne države koja može da kaže da je rodno ravnoprava, ali zato svake godine mnogo radimo na tome da pokažemo rodnu ravnopravnost kao jednu od najvažnijih tema. Verujem da ćemo se zajedno boriti protiv stereotipa svaki dan, zato mi je posebna čast što ćemo danas 20,2 miliona dinara dodeliti ženskim udruženjima iz cele Srbije i nadam se da će taj novac upravo biti upotrebljen da pobedimo stereotipe. Izjavila je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Repubilke Srbije.

Ženske organizacije dobitnice grantova su: Forum žena Prijepolja za projekat žene i nasleđivanje, patrijahalni obrasci i prava, Žensko udruženje Kolubarskog okruga za projekat žensko pravo na nasleđivanje, Udruženje poslovnih žena Srbije za projekat obrazovanje, zapošljvanje i eliminisanje rodnih stereotipa kroz trening, podizanje svesti i izgradnju partnerstva u cilju poboljšanja ekonomske pozicije ranjivih grupa zena, Akademija ženskog preduzetništva za projekat od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada, RES fondacija za projekat žene dobre energije i Centar E8 za projekat super devojčice.

Rodni stereotipi predstavljaju generalizovan pogled ili predrasudu o atributima ili karakteristikama, ili ulogama koje imaju ili bi trebalo da imaju žene i muškarci. Rodni stereotipi su štetni kada ograničavaju mogućnost žena i muškaraca da razviju svoje lične sposobnosti, izaberu svoju profesionalnu karijeru i donesu odluku o svojim životima.

O projektu:

Međunarodni dan žena, koji se obeležava 8. marta, predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost žena. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za evropske integracije i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, UN Women, priključuju se obeležavanju ovog važnog datuma u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira Evropska unija.

Izvor: Srbijadanas.com