Članice UPŽ Srbije na konferenciji „Preduzetnice – razvojna snaga Srbije“

Članice UPŽ Srbije na konferenciji „Preduzetnice – razvojna snaga Srbije“

Povodom Dana žena, na konferenciji pod nazivom „Preduzetnice – razvojna snaga Srbije“ održanoj u Palati Srbija, ministarka privrede, Anđelka Atanasković sastala se sa preduzetnicama. Konferenciji je prisustvovalo gotovo trideset članica UPŽ Srbije. Pored ministarke Atanasković, prisutnima su se, uz ostale govornice, obratile dr Sanja Popović-Pantić, predsednica UPŽ Srbije i članica Udruženja Ljiljana Karaklajić (D Express).

Uz prisustvo medija, u cilju podizanja svesti javnosti o ženskom preduzetništvu, predstavljeni su aktuelni programi podrške ženama preduzetnicama, bilo je reči i o aktuelnim izazovima sa kojima se preduzetnice suočavaju u ovom trenutku, kao i onima koji nas tek očekuju. Istaknuti su pozitivni pomaci napravljeni uz institucionalnu podršku MP, ali i organizacija poput UPŽ Srbije, PKS i drugih.

Dr Sanja Popović-Pantić istakla je da je Ministarstvo privrede resorno ministarstvo, a sektor za mala i srednja preduzeća dugogodišnji partner Udruženja poslovnih žena, sa kojim smo uvek imali konstruktivni dijalog. Rezultat te uspešne saradnje su i inicijative javnog zagovaranja iza kojih je Ministarstvo stalo i na kojima smo zajednički radili, poput vođenja rodne statistike u oblasti preduzetništva, koja će konačno biti uvedena u registre preduzeća, tako da će biti moguće preciznije pratiti trendove u razvoju ženskog preduzetništva i kreirati adekvatne mere.

Sinergijom rada Ministarstva privrede i UPŽ Srbije, kao i drugih organizacija za podršku ženskom preduzetništvu, došlo je do značajnog porasta udela ženskog preduzetništva u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća. 2011. taj udeo je iznosio 25.8% a 2021. godine 33%. I pored striktnije definicije koja je primenjena 2021. kojom se, umesto minimum 1% kao 2011. godine, podrazumeva da su žene preduzetnice one koje u vlasništvu imaju 51% preduzeća, evidentan je rastući udeo ženskog preduzetništva kod nas.