Udruženje poslovnih žena – besplatne obuke za pripadnice osetljivih grupa

Udruženje poslovnih žena – besplatne obuke za pripadnice osetljivih grupa

Udruženje poslovnih žena Srbije, treću godinu realizuje besplatne obuke za pripadnice romske zajednice i druge teško zapošljive kategorije žena kao što su one iz seoskih krajeva i ostale žene kojima je otežan pristup tržištu rada, saopštilo je ovo udruženje. Dodaje se da podršku projektu „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“ i u ovoj godini nastavlja da pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat počinje obukom o keteringu i poslastičarstvu, krajem januara, u narednoj fazi projekta, polaznice će proći kroz obuku o osnovama refleksoterapije stopala i stomaka, a jedna od obuka koje će žene moći da prođu biće ona o internet alatima.

„Zajedničko svim ovim obukama jeste, da po završetku onlajn dela slede po četiri radionice uživo u četiri mesta, kao i po dva meseca mentorske podrške od strane predavača“, navodi se u saopštenju Udruženja poslovnih žena.

Žene zainteresovane za obuke mogu da se prijave putem sajta ovog udruženja ili njihovih društvenih mreža. Cilj ovih besplatnih obuka jeste podrška inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena, kroz osposobljavanje za različite zanate.

„Odlučili smo da na samom početku godine pružimo priliku ženama iz teže zapošljivih kategorija da se kroz edukaciju pokrenu ka samozapošljavanju i preduzetništvu. Znanja i veštine stečeni kroz ove radionice daju ženama mogućnost da razviju sopstveni mali biznis, ili pronađu posao u nekoj kompaniji i ekonomski se osamostale čime stiču preduslov da se lakše izbore i za svaki drugi vid slobode“, izjavila je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Navela je da se to posebno odnosi na Romkinje, samohrane majke, žene koje su ostale bez posla u poznijim godinama, žene iz ruralnih krajeva, sigurnih kuća, žrtve trgovine ljudima i slično.

Autor: Tanjug

Izvor: Euronews.rs