Nove besplatne radionice za obuku teško zapošljivih grupa žena

Nove besplatne radionice za obuku teško zapošljivih grupa žena

Teško zapošljivim kategorijama kao što su pripadnice romske zajednice i drugim teško zapošljivim kategorijama žena biće omogućene besplatne obuke koje bi im pomogle u ekonomskom samoosnaživanju.

„Udruženje poslovnih žena Srbije, treću godinu zaredom realizuje besplatne obuke za žene iz ruralnih krajeva i ostale žene kojima je otežan pristup tržištu rada. Vrednujući rezultate postignute tokom prošlogodišnjih obuka za iste kategorije žena sa teritorije cele Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ nastavlja da pruža podršku projektu “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate” i u 2022. godini. Ovaj projekat je deo Programa “Migracije za razvoj” i istovremeno, deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj“, navode iz Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽ).

Besplatne obuke omogućiće veću podršku inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena, osposobljavajući ih za različite zanate.

„Odlučili smo da na samom početku godine, kada se obično donose odluke o novim navikama i promenama u životu, pružimo priliku ženama iz teže zapošljivih kategorija da se kroz edukaciju možda pokrenu u smeru samozapošljavanja i preduzetništva. Znanja i veštine stečeni kroz ove radionice pružaju mogućnost ženama da razviju sopstveni mali biznis, ili pronađu posao u nekoj kompaniji, i ekonomski se osamostale, a tako stiču preduslov da se lakše mogu izboriti i za svaki drugi vid slobode. Ovo se posebno odnosi na Romkinje, samohrane majke, one koje su ostale bez posla u poznijim godinama, žene iz ruralnih krajeva, sigurnih kuća, žene žrtve trgovine ljudima“, kaže predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić.

Projekat započinje obukom o keteringu i poslastičarstvu, krajem januara. Nakon upoznavanja sa radnim prostorom, priborom za rad, odabirom i čuvanjem namirnica, slede tehnike pripreme i serviranja slanih zalogaja, program tradicionalnih i savremenih slatkiša, kao i izrada ukrasa za torte. Polaznicama će biti obezbeđen potrošni materijal za rad (namirnice).

„U narednoj fazi projekta, polaznice će imati priliku da pohađaju obuku o Osnovama refleksoterapije stopala i stomaka. Obuka o Internet alatima je namenjena ženama koje žele da povećaju svoje šanse da se zaposle ili samozaposle, uz korišćenje internet alata i socijalnih mreža (Google search, Facebook, Instagram, Tick Tok, Linkedin, aplikacije za obradu fotografija, sajtovi za zapošljavanje, struktura i sadržaj sopstvenog veb sajta“, navode iz UPŽ.

Ono što je zajedničko ovim obukama jeste, da po završetku online obuke slede po četiri radionice uživo u četiri mesta u kojima se okupi najviše polaznica, kao i po dva meseca mentorske podrške od strane predavača. Mesta u kojima će se odvijati obuke uživo, biće odabrana prema broju polaznica.

„Sledi i obuka o izradi veb sajtova sa osnovama programiranja, koja je namenjena ženama koje su motivisane da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Radi što veće efikasnosti rad je limitiran na osam polaznica u grupi. Obuka se održava onlajn i bazira na WordPress platformi, koja je odabrana zbog jednostavnosti korišćenja. Ova platforma je popularna jer omogućava i ljudima koji nisu iz struke da naprave prezentabilna veb rešenja. Nakon završetka obuke polaznice će imati priliku da dva meseca imaju i mentorsku pomoć predavača“, zaključuju iz UPŽ.

Autor: Redakcija Biznis.rs

Izvor: Biznis.rs