Besplatne obuke za žene iz osetljivih grupa

Besplatne obuke za žene iz osetljivih grupa

Udruženje poslovnih žena Srbije, treću godinu zaredom realizuje besplatne obuke za pripadnice romske zajednice i druge teško zapošljive kategorije žena kao što su one iz seoskih krajeva i ostale žene kojima je otežan pristup tržištu rada, saopštilo je ovo udruženje.

Dodaje se da podršku ovom projektu pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“ i u ovoj godini nastavlja da pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat počinje obukom o keteringu i poslastičarstvu, krajem januara, u narednoj fazi projekta, polaznice će proći kroz obuku o osnovama refleksoterapije stopala i stomaka, a jedna od obuka koje će žene moći da prođu biće ona o internet alatima.

Zajedničko svim ovim obukama jeste, da po završetku onlajn dela slede po četiri radionice uživo u četiri mesta, kao i po dva meseca mentorske podrške od strane predavača, navodi se u saopštenju Udruženja poslovnih žena.

Žene zainteresovane za obuke mogu da se prijave putem sajta ovog udruženja ili njihovih društvenih mreža.

Cilj ovih besplatnih obuka jeste podrška inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena, kroz osposobljavanje za različite zanate.

– Odlučili smo da na samom početku godine pružimo priliku ženama iz teže zapošljivih kategorija da se kroz edukaciju pokrenu ka samozapošljavanju i preduzetništvu. Znanja i veštine stečeni kroz ove radionice daju ženama mogućnost da razviju sopstveni mali biznis, ili pronađu posao u nekoj kompaniji i ekonomski se osamostale čime stiču preduslov da se lakše izbore i za svaki drugi vid slobode – izjavila je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić i navela da se to posebno odnosi na Romkinje, samohrane majke, žene koje su ostale bez posla u poznijim godinama, žene iz ruralnih krajeva, sigurnih kuća, žrtve trgovine ljudima i slično.

Autor: Tanjug

Izvor: Happytv.rs