Riznica dobrih primera iz prakse preduzetnica

Riznica dobrih primera iz prakse preduzetnica

Inovativno preduzetništvo kao ženski odgovor na krizu

Udruženje poslovnih žena Srbije je u prethodnih sedam meseci realizovalo jedinstven projekat Ugledaj se na mene: inovativno preduzetništvo kao ženski odgovor na krizu, koji u kvalitetnoj  video formi predstavlja dragocena iskustva iz biznisa čak 48 uspešnih preduzetnica iz Srbije. Preduzetnice i njihova inovativnost, kao primeri dobre prakse, predstavljeni su kroz: serijal od deset podkasta – Biseri inovativnog ženskog preduzetništva, pet epizoda Karavana Žena zmajeva, film i digitalnu publikaciju.  Posle premijernog prikazivanja sve forme su trajno dostupne na sajtu, YouTube i ISSUU kanalu, i društvenim mrežama  Udruženja poslovnih žena Srbije, kao riznica znanja i informacija o inovativnosti u preduzetništvu.

Posebno bih skrenula pažnju na dve komponente projekta, na promociju inovativnih firmi članica Udruženja kroz različite video formate koji su izazvali ogromno interesovanje javnosti sa rekordnim brojem pregleda na društvenim mrežama i mnoštvom afirmativnih komentara jer su na prijemčiv način ispričane priče preduzetnica iz cele Srbije što predstavlja do sada najsveobuhvatniji video serijal u oblasti ženskog preduzetništva u Srbiji a i šire.

Kao i na digitalnu publikaciju „VODIČ ZA INOVACIJE sa primerima dobre prakse u ženskom preduzetništvu“, koja pored promotivne ima i edukativni karakter. Vodič  pruža informacije o finansijskoj i nefinansijskoj pomoći ženskim firmama u razvoju inovacija i omogućava preduzećima da korišćenjem specijalnog  upitnika, izvrše samoprocenu inovacionog kapaciteta i steknu uvid u eventualna unapredjenja neke od dimenzija istog. Vodič predstavlja čak 28 primera preduzeća članica UPŽ  koji govore o tome kako su, inovirajući prevazišle izazove, uključujući i one koje je prouzrokovala pandemija. Praktični primeri su izuzetno vredan deo ove publikacije a potkrepljeni filmom, podkastima i grupnim razgovorima sa preduzetnicama iz četiri regiona u Srbiji, u formi razgovora u studiju, predstavljaju riznicu znanja i informacija o inovativnosti, iz koje će se, verujem, trajno crpeti inspiracija za preduzetničko napredovanje – izjavila je, povodom privođenja projekta njegovom uspešnom završetku, dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Projekat je finansiran iz budžeta Republike Srbije, na osnovu Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu koji je ustanovila Vlada RS, a koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj RS.

Izvor: Nedeljnik.rs