Arhi pro: U masovnoj gradnji nema umetnosti, svako vreme nosi krize

Arhi pro: U masovnoj gradnji nema umetnosti, svako vreme nosi krize

Anja Ivana Milić, suvlasnik i direktor kompanije Arhi pro, koja ima 180 zaposlenih, dobitnica je ovogodišnje glavne nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. O svojoj karijeri, poslovnom okruženju i arhitekturi govorila je za Infobiz.

Kaže da investitorska gradnja podrazumeva komercijalnu gradnju velikih površina i velikih profita i da smo, u okvirima takvih budžeta, svi na ivici da izgubimo arhitekturu kao umetnost, kao ekspresiju, kao kvalitetan stil.

„U masovnoj gradnji nema te umetnosti, a ona nije samo karakteristika naše zemlje, nego i u svetu. Negde se investitori odlučuju da prave „ajkonik“ arhitekturu, koja je veliki tehnološki napredak, ovde nažalost pričamo o stambenoj gradnji i komercijali“, kaže direktorka Arhi pro.

Navodi da je poslovni ambijent od devedesetih apsolutno podneblje tranzicije.

„Ja radim 20 godina i mogu da kažem da u tom periodu svi koji rade i stvaraju, rade sa velikim rizikom – prihvatanje rizika je odlika i odluka svakog preduzetnika, ne bih mogla da kažem da li je bilo lošije pre 2000. godine ili je lošije sada, svako vreme nosi krize“, kaže Milić i dodaje da one nisu lokalne, već i globalne.

„Sada smo prošli i kroz kovid krizu, stalno moramo da čuvamo firmu od neke katastrofe“, rekla je ona.

„Ono što je važno, jeste da država prepozna snagu preduzetništva i da nas podrži, jer smo mi ekonomska važna snaga i činilac na tržištu, mi zapošljavamo, ostvarujemo promete, dajemo plate i plaćamo poreze, u svemu tome je potrebna bolja institucionalna podrška finansijskih i nefinansijskih programa. Konstantno tragamo za kreditnim i garantnim fondovima, to je ono što nedostaje preduzetnicima, da ne idu stalno da mole u bankama, koje ih vide kao veliki rizik. U postkovid periodu menja se model poslovanja, idemo i ka nešto jačoj inflaciji, najteže je što naše usluge, mi smo inženjeri, moraju poskupeti, a najteže je da usluge poskupe. Lakše je podići cenu proizvoda“, kaže Anja Ivana Milić.

Zaključuje da su evidentne tržišne promene koje je donela kovid era.

Autor: Veselinovic Tanja

Izvor: Rs.n1info.com