„Cvet uspeha za ženu zmaja“ Mihajlović: Uspešne žene su dobrobit za celo društvo, ne samo za njihove porodice

„Cvet uspeha za ženu zmaja“ Mihajlović: Uspešne žene su dobrobit za celo društvo, ne samo za njihove porodice

Najbolje žene preduzetnice nagrađene su večeras u različitim kategorijama u okviru manifestacije „Cvet uspeha za ženu zmaja“, a skupu je prisustvovala potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je poručila da su uspešne žene i preduzetnice dobrobit za celo društvo.

Dodeljene su nagrade i za rodno najsenzitivniju kompaniju, koju Koordinaciono telo i Udruženje poslovnih žena tradicionalno dodeljuju četvrtu godinu zaredom kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategiju društveno odgovornog poslovanja i vode računa o principima rodne ravnopravnosti, a koju je uručila ministarka Mihajlović.

Ona je istakla da je država tu da podrži preduzetnice, jer one, kako je dodala, predstavljaju dobrobit za celo društvo, kao i da se zajednički može uraditi mnogo više na stvaranju jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

„Zajednički, Vlada Srbije, Koordinaciono telo i preduzetnice možemo da uradimo mnogo kako bi njihov položaj na tržištu rada bio bolji. Večeras smo tu i da pošaljemo poruku da je sve moguće – kako ženama koje razmišljaju da uđu u svet biznisa tako i onima koje su već u biznisu i uspele su da održe svoje poslovanje“, poručila je Mihajlović.

Dodala je da se večeras šalje poruka i svim građanima i građankama da su uspešne žene dobrobit za celo društvo, ne samo za njihove porodice.

Izrazila je zadovoljstvo što se večeras uverila šta su sve žene uspele da urade, posebno ove poslednje godine, ne samo vedrim duhom, već ogromnim radom i energijom.

„Vlada Srbije poslednjih sedam godina politički je stala iza želje da ostvarimo jednake mogućnosti za žene i muškarce. Pre par nedelja proglasili smo 11. juni Danom rodne ravnopravnosti, razlog za taj datum je sećanje na 1842. godinu kada je ukazom Mihaila Obrenovića ženama odobreno da se školuju. Obrazovanje koje žene ulažu u sebe dovodi do toga da celo društvo ide napred“, rekla je Mihajlović.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić izjavila je da je ovo 15. jubilarna manifestacija posvećena najboljim preduzetnicama iako je iza nas teška godina.

„Uprkos teškoj godini preduzetnice su uspele da prevaziđu brojne prepreke i večeras ćemo čuti uspešne primere povezivanja nauke i privrede, uspostavljene međunarodne saradnje, socijalnih inovacija. Mnogo rada, napora i profesionalnosti je iza njih i tu smo da im izrazimo duboko poštovanje“, rekla je Popović Pantić.

Nagrada „Žena zmaj“ uručena je suvlasnici i direktorki preduzeća „Arhi.pro“ iz Beograda Anji Ivani Milić, a među dobitnicama specijalnih priznanja su vlasnica i direktorka preduzeća „Koko dućan“ Katarina Tasković, vlasnica TV produkcije „Atlantis“ Lidija Marko, suvlasnica i direktorka Privrednog društva „Real red raspberry“ Tatjana Avramov…

Kada je reč o rodno najsenzitivnijim kompanijama, prvo mesto osvojila je kompanija Mlekoprodukt doo iz Novog Sada, drugu poziciju zauzela je kompanija Manpower doo iz Beograda, dok je na trećem mestu Generali Osiguranje Srbija.

Specijalna priznanja dobile su kompanije Schneider Electric, Represent Communications, Ericcson, Erste banka i Unicredit banka.

Manifestaciji su prisustvovali i poverencica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić, glumica Tanja Bošković.

Autor: Tanjug

Izvor: Blic.rs