Srbija obara rekorde u izvozu: Tegla puna snova

Srbija obara rekorde u izvozu: Tegla puna snova

Od male porodične firme Svetlana Miljković iz Brusa sa suprugom Dragišom i sinovima Nemanjom i Stefanom za 24 godine je uspela da stvori firmu koja je izrasla u jednog od značajnijih izvoznika zamrznutog voća, džemova, slatka i ajvara. Njihovi proizvodi mogu se naći u zemljama Evropske unije, Amerike i Australije. A sve je počelo davne 1997. godine kada je Svetlana osnovala firmu za uvoz i distribuciju čokolade.

Foto: Lična arhiva

To je kako Svetlana priča u razgovoru za “Vesti” bilo kratkog daha jer godinu dana nakon osnivanja firme 1998. godine donosi se propis da ako hoćete da uvezete određenu robu od ukupne vrednosti robe 50 odsto mora da se da depozit NBS i plus da se uplati sva roba.

– Taj novac nisam imala, ali sam imala sreću da imam podršku muža i da se zajedno odlučimo za sasvim nov biznis, a to je voće. S obzirom na područje, naše prirodne resurse, a znajući da obojeno voće završava na svetskom tržištu, mi smo se odlučili da to bude naš biznis. U početku je to bila samo naša vizija da bismo posle 24 godine shvatili da je to bila dobra odluka – kaže Svetlana.

Porodica Miljković je na sopstvenim zasadima krenula s uzgojem maline i kupine, dok ostalo voće otkupljuju. Toplu preradu, tj. proizvodnju ajvara, džemova i slatka pokrenuli su 2008, zahvaljujući ideji mlađeg sina Stefana, koji je bio reprezentativac u skijanju u nekadašnjoj SFRJ i učesnik Olimpijade mladih 2003. godine.

– Kao jedan od najboljih skijaša naš mlađi sin počeo je da radi kao instruktor skijanja na Kopaoniku, tu je upoznao poslovnog partnera i sa njim ugovorio našu prvu proizvodnju ajvara, džemova i slatka koji su u početku završavali samo u njegovim lancima trgovine u Srbiji, a danas se nalaze u svim supermarketima u Srbiji, kao i van zemlje i to Americi, Australiji i Kanadi – priča ponosna majka.

Sam početak tople prerade i dan-danas porodica Miljković prepričava kao anegdotu.

– Sin Stefan jednog dana se vratio sa skijanja i obavestio nas da je ugovorio isporuku 10.000 tegli ajvara, koji do tada nismo ni proizvodili. Uprli smo sve snage da ispoštujemo njegovu reč i pod hitno pokrenuli proizvodnju ajvara. Radili smo dan i noć i u roku isporučili dogovorenu količinu. Taman smo odahnuli i otišli na odmor, kad čovek kome smo ajvar isporučili zove i traži hitno još 10.000 tegli – kazuje naša sagovornica.

Svoje proizvode danas plasiraju na tržište Evropske unije, u Nemačku, Mađarsku, Austriju i Francusku, ali i u daleku Australiju i u SAD.

Mlađi sin Stefan koji je zadužen za otkup i preradu voća takođe je doneo nove ideje u firmu a to je pre svega topla prerada ajvara, džemova, slatka, kao i uvođenje najvećih standarda za hranu a to su IFS i Košer.

Uvek je bila važna proizvodnja domaćeg proizvoda, a posebno u današnje vreme sveprisutne zagađenosti. Domaći proizvodi i te kako imaju vrednost pogotovu, ako su s velikih nadmorskih visina kao što je potkopaonički kraj na 1.100 metara odakle potiče voće iz Svetlanine firme.

Od poljoprivrede može da se živi, nastavlja ona, ali ako posmatramo poljoprivredu kao biznis, kao što to rade u zemljama EU (Austrija, Švajcarska), a ne kao dopunsku delatnost.

– To znači ako se u poljoprivredi radi svaki dan puno radno vreme kao u ostalim delatnostima, može da se zaradi i živi – zaključuje Svetlana.

Sinovi doneli nove ideje

 Svetlana objašnjava da je njena firma prava porodična u punom smislu te reči.

– Naši sinovi su odrastali uz nas gledajući kako posvećeno gradimo firmu, bili su svesni velikog rada, truda i ulaganja. Ali suprug i ja nismo ulagali samo u proizvodnju, podizanje zasada, već i u obrazovanje naših sinova, i jedan i drugi su završili fakultete tako da su sada i oni uključeni u firmu – govori naša sagovornica.

Stariji sin je završio školu u Americi i u firmi je zadužen za izvoz, a mlađi sin ekonomiju i on je zadužen za proizvodnju i preradu.

– Uvođenje naše dece u posao i nastavak porodičnog biznisa pokazalo se kao najracionalniji potez jer mladi unose u biznis nove ideje što u kombinaciji s našim iskustvom obezbeđuje stalni rast poslovanja. Stariji sin Nemanja je, kad se vratio sa školovanja u Americi, a zahvaljujući odličnom engleskom jeziku, doneo je mnogo novina u firmu. Omogućio nam je izlazak na nova tržišta bez posredovanja trgovaca, što je veoma bitno, i direktno snabdevanje fabrika širom EU, SAD – govori Svetlana s neskrivenim ponosom.

Nema bogatstva preko noći

 – Srpski domaćin je školovao decu, ispraćao u vojsku, udavao, pa i miraz svojim ćerkama davao i to sve od rada u poljoprivredi. Ali zato je išao u njivu u šest sati ujutro, a vraćao se u šest uveče, imao je proizvode i za sebe i za prodaju. Zaključak je da čovek ne može da se obogati preko noći, ni za jednu godinu, u bilo kom poslu pa i poljoprivredi, već strpljivim i upornim radom – kaže Svetlana.

Žena zmaj

 – Ponosna sam na nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja i zahvalna Udruženju poslovnih žena Srbije, jer je neko posle toliko godina prepoznao i nagradio moj rad. To mi je dalo još veći vetar u leđa, ali i obavezu da moram još više i još bolje rezultate da postižem – kaže ova vredna preduzetnica iz Brusa.

Autor: N. S. Preradović

Izvor: Vesti-online.com