Devojčice sa Zvezdare prve na takmičenju „Uhvati ideju”

Devojčice sa Zvezdare prve na takmičenju „Uhvati ideju”

Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT), ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija, nedavno je obeležen u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i uz podršku Vlade Srbije, a takmičenje „Uhvati ideju” po drugi put je održano onlajn.

Anđela Ristić i Sofija Šemsović, učenice Osnovne škole „Veljko Dugošević” sa Zvezdare plasirale su se na prvo mesto sa idejom koju su predstavile u svom video radu.

– Osim takmičenjem, Dan devojčica obeležen je i kroz organizovanje niza virtuelnih događaja i okupljanja, na kojima učenice sedmih i osmih razreda osnovne škole imaju priliku da preko onlajn platformi posete firme u sektorima koji nisu tradicionalno ženski i kroz razgovore sa menadžerkama ili preduzetnicama steknu dodatna iskustva i znanja koja će im pomoći u izboru budućih zanimanja – rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i dodala da je interesovanje devojčica bilo veliko.

Cilj projekta je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upozna ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju o IT zanimanjima i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Prema podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama.

Autor: A. J. P.

Izvor: Politika.rs