GIZ jedanaestu godinu za redom u manifestaciji Dan devojčica

GIZ jedanaestu godinu za redom u manifestaciji Dan devojčica

GIZ jedanaestu godinu za redom u manifestaciji Dan devojčica – rad na sebi, radoznalost, motivisanost i upornost od ključne važnosti za uspešnu karijeru

Povodom obeležavanja Dana devojčica Projekat Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE) organizovao je za učenice škola koje učestvuju u ovom projektu susret sa uspešnim mladim ženama koje svoje karijere grade u IKT sektoru. Kao i prošle godine, manifestacija je održana u online formatu, a program je putem digitalnih platformi pratilo oko 120 devojčica, najvećim delom učenica Tehničke škole „Ivan Sarić“ Subotica, Tehničke škole Obrenovac, Srednje stručne škole Kragujevac, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Niš, Tehničke škole Vlasotince i Ekonomsko-trgovinske škole Zaječar. Osim njih, učestvovale su i učenice beogradske VI gimnazije i Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

“Posmatrajte svet oko sebe i razmišljajte kako tehnologija može pomoći da bude bolji”, poruka je Mine Marković, uspešne mlade žene na poziciji frontend developera u Nordeusu, najpoznatijoj srpskoj kompaniji u industriji video igara. Mina je predstavila rad u Nordeusu kao i svoj razvojni put od devojčice fascinirane kompjuterima i tehnikom, do softver inženjerke i članice tima koji radi na najuspešnijoj mobilnoj sportskoj igri na svetu, Top Eleven.

Osim Nordeusa, učenice škola koje su uključene u DECIDE projekat virtuelno su posetile i tehnološku kompaniju HTEC Group koja se bavi razvojem hardvera i softvera i koja u obeležavanju Dana devojčica sarađuje sa GIZ-om već pet godina. Devojčice su bile u prilici da čuju više o samoj kompaniji, o zanimljivim projektima i procesu rada. Takođe, od žena zaposlenih na različitim pozicijama mogle su iz prve ruke da čuju kakva su njihova iskustva u vezi sa školovanjem, profesionalnim razvojem, kao i poslovima koje trenutno obavljaju.

Zajednička poruka ovih uspešnih mladih žena bila je da je, pored formalnog obrazovanja, veoma važno stalno raditi na sebi, usavršavati se i svakog dana učiti nešto novo kako bi se moglo ići u korak sa trendovima koji se u IKT sektoru menjaju velikom brzinom. Poručile su učenicama da budu radoznale, motivisane i uporne, kao i da ne propuštaju prilike koje im se ukažu čak iako im se u početku učini da taj posao nije pravi za njih. Sve učesnice složile su se da je rad u IKT industriji dinamičan i kreativan, a da timski duh, pozitivna atmosfera i podsticajno radno okruženje u ovim najčešće mladim kolektivima omogućavaju svakome da pruži svoj maksimum.

Dan devojčica je manifestacija međunarodnog karaktera, ustanovljena na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Cilj manifestacije je rušenje rodnih stereotipa u sferi zanimanja i osnaživanje devojčica da prilikom odabira budućih profesija ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje ovog dana. Do danas je preko 10000 devojčica i devojaka učestvovalo u Danu devojčica. Zahvaljujući učešću u ovoj manifestaciji imale su priliku da upoznaju i čuju iskustva uspešnih žena iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IKT sektora, zanatsko-tehničkih zanimanja, kao i da se neposredno oprobaju u nekim od poslova netipičnih za žene. Već jedanaestu godinu za redom Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) organizuje brojne aktivnosti u okviru obeležavanja manifestacije Dan devojčica u IKT sektoru i dugogodišnji je partner GIZ-u u obeležavanju ovog događaja. I ove godine Udruženje je zajedno sasvojim članicama i uz veliku institucionalnu podršku, u cilju osnaživanja devojčica realizovalo onlajn posete devojčica kompanijama, kao i sada već tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju“.

DECIDE projekat iskoristio je ovogodišnji Dan devojčica kao povod da pokrene teme koje nisu strogo vezane za izbor zanimanja ni IKT sektor, ali su itekako važne za osnaživanje devojčica i podršku njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. Gošće online sastanka sa učenicama bile su članice prvog ženskog romskog benda na svetu Pretty Loud, nastalog kao projekat GRUBB fondacije, koje se kroz ples i muziku bore protiv predrasuda, stereotipa i neravnopravnosti. Ove talentovane i hrabre devojke svojom muzikom i javnim nastupima pozivaju na žensku solidarnost i pružaju podršku svim ženama, ne samo Romkinjama, da se bore za pravo glasa i slobodu izbora. U skladu sa imenom svog benda, jasno i glasno su devojčicama poručile da je nasilje nad ženama neprihvatljivo, da su dečiji brakovi krivično delo, kao i da je obrazovanje od presudne važnosti za sticanje samostalnosti i izlazak iz začaranog kruga nejednakosti i siromaštva.

Izvor: Subotica.info