Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru: održan Schneider Electric online panel “Da li je tvoje buduće zanimanje u Tech svetu?“

Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru: održan Schneider Electric online panel “Da li je tvoje buduće zanimanje u Tech svetu?“

Obeležavajući ove godine jedanaesti put Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru, zbog Covid pandemije drugi put u online izdanju, Udruženje poslovnih žena Srbije je, pored ostalih uspešnih susreta  učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola sa menadžerkama i preduzetnicama, organizovalo i dva velika online skupa namenjena devojčicama. Jedan od njih bio je panel „Da li je tvoje buduće zanimanje u Tech svetu“, organizovan u saradnji sa kompanijom Schneider Electric. 

Na ovoj pravoj  mini konferenciji, na kakvoj devojčice i pored intenzivnog učešća u online aktivnostima protekle godine, nisu imale priliku da učestvuju, a koja je održana sa velikim uspehom i na zadovoljstvo svih učesnika, oko stotinu prisutnih učenica iz 12 osnovnih škola širom Srbije sa pažnjom je pratilo priče o profesionalnom putu inženjerki koje su na upravljačkim pozicijama u kompaniji Schneider Electric, koja u svom Razvojnom centru u Srbiji veliku pažnju poklanja obrazovanju mladih i uključivanju žena u ovaj sektor.

Tako je na nalepši mogući način ostvaren cilj ovog skupa, informisanje i ohrabrivanje devojčica da se u izboru zanimanja koje je pred njima okrenu i manje „ženskim“ profesijama, jer su kroz sjajne primere videle da je sasvim moguće uspeti i ostvariti se u karijeri, ali biti uspešan i na privatnom planu.  

Učesnike panela je pozdravila dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije, predstavivši prisutnima samu manifestaciju. Uz moderaciju Mirjane Dončić Beaton iz Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja CANSEE, koja ga je svojim vođenjem dodatno obogatila, ovaj događaj je inspirisao mnoge prisutne devojčice da razmišljaju o budućim zanimanjima u oblasti IT-a i bio je korak dalje u težnji da izbegnu rodne stereotipe kada je u pitanju njihovo profesionalno usmerenje.

Zanimljive priče o počecima, školovanju i karijeri koje su Radmila Vujadinović, Izabela Stefani, Jelena Pejković i Mirna Antić kao predstavnice  38% žena zaposlenih u Schneider Electric-u, podelile sa učesnicima panela, podstakle su mnoga pitanja devojčica, poput onih šta im je omogućila pozicija u kompaniji, kako vide sebe za 5 godina, da li se i dalje usavršavaju i uče, ko su im bili uzori u poslu, kako izgleda jedan sastanak u njihovoj firmi, koja je najzanimljivija anegdota koju pamte a vezana je za posao, da li su nekada pomislile „ovo nije za mene“… Na kraju događaja, Slavica Stević predstavila je rad Centra za mlade talente, koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za osnovce.

Na ovaj način se Schneider Electric, već tradicionalno partner i sponzor manifestacije koju UPŽ Srbije ove godine organizuje pod nazivom A1 Dan devojčica u IKT sektoru 2021, još jednom uključio i zajedno sa Udruženjem napravio iskorak ovakvim jednim događajem.

U kompaniji Schneider veruju da je pristup energiji i digitalnom svetu osnovno ljudsko pravo i podstiču sve da maksimalno iskoriste svoju energiju i resurse, u skladu sa njihovim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku. Obezbeđujući digitalna rešenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efikasnosti i održivosti, kombinujući vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u domenu energetike u integrisanim rešenjima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju, svojim klijentima pomažu da upravljaju svojom energijom i procesima na siguran, pouzdan, efikasan i održiv način u domenima distribucije električne energije (srednji i niski napon), merenja, kontrole i upravljanja energijom, industrijske automatizacije i kontrole, instalacionih sistema i kućne automatizacije, nadzorno-upravljačkih sistema i kontrole u objektima i besprekidnog napajanja (APC by Schneider Electric).

U Srbiji se nalazi Schneider Electric Razvojni centar za istraživanje, razvoj i inženjering softvera u oblasti upravljanja elektroenergetskim sistemima, jedinstven u svetu. Razvojni centar, koji je od 2019. godine deo Schneider Electric kompanije, okuplja preko 1000 stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva i ima višegodišnju saradnju sa univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, proizvođačima električne energije  i IT integratorima širom sveta


Radmila Vujadinović, Project Manager

Posle završenog Fakulteta tehničkih Nauka u Novom Sadu, smer inženjerski menadžment, prva radna iskustva stekla u fabrikama i proizvodnji, prvo u Beočinu u fabrici cementa, a onda u Engleskoj u proizvodnji automobila. Završila MBA, ima 15 godina radnog iskustva u proizvodnji,  bankarstvu, risk menadžmentu pa IT-u. Obožava skijanje i kick-box.


Izabela Stefani, Head of Product DMS Department

Studirala na Fakultetu tehničkih nauka, odsek za elektroenergetiku. Po završetku studija počela da radi u firmi za elektroenergetski inženjering na razvoju aplikacija za upravljanje elektroenergetskim sistemima i tada se prvi put susrela sa tehnologijama koje se koriste za razvoj softverskih aplikacija. Danas je u tom biznisu skoro 20 godina. Najviše uživa u dugim šetnjama po Fruškoj gori sa svojom porodicom i bavi se sportom rekreativno.


Jelena Pejković, Sales Director Secure Power RS/MN, Slo/Cro/BiH

Završila Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer automatika i odmah dobila priliku da se zaposli u Schnieder Electricu. Sasvim slučajno, oglas za posao pronašla na nekoj od studentskih mailing grupa i mesec dana nakon što je diplomirala počela je da radi, a danas je u Schneider Electric-u već 14 godina. Tokom tog vremena promenila dosta različitih sektora, puno naučila i danas kao direktor prodaje vodi jedan regionalni tim, i odgovorna je za rezultate u 5 zemalja. Slobodno vreme provodi sa porodicom i decom, uživa u putovanjima. 


Mirna Antic, Tendering Director

Studirala na Fakultetu tehničkih nauka, odsek za elektroenergetiku. Na trećoj godini studija se srela sa kompanijom u kojoj je i danas, promenila nekoliko sfera, ali uvek ostala unutar istog tima, od prvog dana u direktnoj vezi sa budućim klijentima i bavi se tehničkom prodajom na različite načine. U poslu više od 13 godina, sve vreme u fokusu svetskih tehnoloških inovacija i u svakodnevnom kontaktu sa klijentima iz čitavog sveta. U ovo vreme rada od kuće njen petogodišnji dečak često aktivno učestvuje u nekim njenim sastancima… Uživa u putovanjima, sjajnoj kafi i planinarenju.