Obeležen Međunarodni Dan devojčica

Obeležen Međunarodni Dan devojčica

S ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže prilikom odabira budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija, obeležen je Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT).

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava jedanaestu godinu zaredom. U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji.

Tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju”, inače sastavni deo ove manifestacije, danas, po drugi put, usled pandemije COVID-19 organizovano je u potpunosti onlajn. U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasiranog tima koji čine Anđela Ristić i Sofija Šemsović, učenice OŠ „Veljko Dugošević“ iz Beograda, i ideja koju su predstavile u svom video radu. Pet prvoplasiranih radova osvojili su vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Klett, Schneider Electric i Generali Osiguranje, a nagrade dobitnicama stižu poštom.

Nakon današnjeg centralnog događaja na kojem su se devojčice družile sa uspešnim direktorkama kompanije A1 Srbija, devojčice očekuje i „A1 webinar o bezbednosti na internetu“ kao izuzetno važna tema.

Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upozna ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju o IT zanimanjima tako i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama.

Izvor: Lookerweekly.com