Obeležen Dan devojčica u IKT: Učenice OŠ „Veljko Dugošević“ pobednice konkursa „Uhvati ideju“

Obeležen Dan devojčica u IKT: Učenice OŠ „Veljko Dugošević“ pobednice konkursa „Uhvati ideju“

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka, u aprilu

Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) obeležen je danas u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Srbije i pokroviteljke premijerke Ane Brnabić, a tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju“ po drugi put je održano onlajn.

U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasiranog tima koji čine Anđela Ristić i Sofija Šemsović, učenice OŠ „Veljko Dugošević“ iz Beograda i ideja koju su predstavile u svom video radu.

Pet prvoplasiranih radova osvojilo je vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Klett, Sćneider Electric i Generali Osiguranje, a nagrade dobitnicama stižu poštom.

– Osim takmičenjem, Dan devojčica obeležavamo i pružanjem dobrih uglednih primera kroz organizovanje niza virtuelnih događaja i okupljanja, na kojima devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovne škole imaju priliku da preko onlajn platformi posete firme u sektorima koji nisu tradicionalno ženski i kroz razgovore sa menadžerkama ili preduzetnicama steknu dodatna iskustva i znanja koja će im pomoći u izboru budućih zanimanja – rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dodajući da je interesovanje devojčica bilo ogromno.

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upozna ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju o IT zanimanjima i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama.

Izvor: Telegraf.rs