UHVATI IDEJU! Takmičenje za devojčice završnih razreda osnovnih škola do 12. aprila 2021.

UHVATI IDEJU! Takmičenje za devojčice završnih razreda osnovnih škola do 12. aprila 2021.

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u toku je konkurs za takmičenje devojčica završnih razreda osnovnih škola

Beograd 6.4.2021. Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, u toku je konkurs „UHVATI IDEJU“ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije.

Takmičenje se organizuje šestu godinu zaredom i učešće mogu uzeti devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola. Konkurs je otvoren do 12. aprila, a radovi se mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs. Precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije http://www.poslovnezene.org.rs/.

Na sam Dan devojčica 22. aprila, biće proglašena tri najbolja rada a nagrade će pobednicama stići poštom. S obzirom na vanredne okolnosti koje traju od marta prošle godine zbog krize izazvane pandemijom Covid-19 i ove godine je predviđeno obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u IKT sektoru u potpunosti onlajn, kao i prošle godine, kada je Udruženje po prvi put, i to veoma uspešno, ovu manifestaciju preselilo na internet i organizovalo je u digitalnoj formi.

Tako je ovaj događaj dobio još dublji smisao, pokazavši i praktično u kojoj meri je IKT sektor značajan.

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama. Udruženje poslovnih žena Srbije je odlučilo da, kada su u pitanju virtuelne posete devojčica uspešnim kompanijama koje vode žene, organizuje Nedelju devojčica u IKT-u i preduzetništvu. Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upoznaju ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori, i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju kako o IT zanimanjima, tako i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Za realizaciju ovogodišnjeg Dana devojčica Udruženje poslovnih žena Srbije je dobilo institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić koja je kao i prethodnih, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, European SME Week i Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU).

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu.

Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava jedanaestu godinu zaredom. U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Izvor: Brusonline.com