Stolarka iz Zrenjanina: Zanat je zlata vredan, ali nema ko da ga nastavi

Stolarka iz Zrenjanina: Zanat je zlata vredan, ali nema ko da ga nastavi

ZRENJANIN, 8. marta 2021. (Beta) – Gorjana Ponjević Balani, jedina žena u Zrenjaninu koja se uspešno bavi stolarskim zanatom već više od dvadeset godina, izjavila je danas da je „stolarski zanat zlata vredan“, ali nema zainteresovanih kojima bi to znanje prenela.

„Predrasuda o ženama koje su na viljuškaru, koje seku trupce, rade ovaj posao, ili restauriraju objekte od značaja, naravno da ima, ali sve manje i manje“, kazala je Ponjević Balani za agenciju Beta.

Nju je danas, povodom Dana žena, posetio gradonačelnik Simo Salapura koji je rekao da ona može biti uzor mnogima i zbog posla kojim se bavi, i zbog brojnih inicijativa i akcija humanosti koje je sprovela.

Ponjević Balani je vlasnica radionice za preradu drveta i izradu nameštaja „Wood planet“, sa više od trideset mašina. U toj hali većoj od 1.000 kvadratnih metara, ona upravo radi na restaruraciji crkvenog nameštaja starog više od 200 godina, restauraciji broda i jednih starih ulaznih vrata kroz akciju „Vrata s dušom“ koju je pokrenulo nekoliko Zrenjaninaca.

Ponjević Balani je rekla da je njena firma u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavila restauraciju jedne od najautentičnijih zgrada u Zrenjaninu – „Šeherezade“.

Pre nekoliko godina nagrađena je „Cvetom uspeha za ženu zmaja“, nagradom koju preduzetnicama dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Izvor: Beta – Agencijske vesti