Projekat besplatne obuke, kako bi se ranjive grupe žena lakše zaposlile

Projekat besplatne obuke, kako bi se ranjive grupe žena lakše zaposlile

Udruženje poslovnih žena Srbije realizovalo je online projekat „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“, koji je nastavak izuzetno uspešnog i korisnog projekta realizovanog pre dve godine za istu ciljnu grupu.

Foto: N1

Ovogodišnji projekat se održava uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Projekat se odvija kroz besplatne obuke, koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje, takođe, imaju otežan pristup tržištu rada, a praktično ih osposobljavaju za vrlo popularne zanate.

U prvoj fazi projekta, koja je upravo otpočela, obuku o Izradi web sajtova sa osnovama programiranja pohađa osam Romkinja (iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice), izuzetno motivisanih da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Obuka se održava onlajn i bazira se na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja.

Prethodni projekat je dao konkretne rezultate, nakon njega su tri Romkinje iz Pirota, Novog Sada i Bačkog Gradišta pokrenule svoj biznis.

Više o projektu saznali smo od Sanje Popović Pantić, iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Autor: Beograd N1

Izvor: Rs.n1info.com