Besplatne obuke žena iz ranjivih grupa

Besplatne obuke žena iz ranjivih grupa

Uprkos situaciji u koju nas je sve dovela pandemija koronavirusa Udruženje poslovnih žena Srbije je pronašlo način da se onlajn realizuje projekat “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate”, koji je u neku ruku nastavak izuzetno uspešnog i korisnog projekta realizovanog pre dve godine za istu ciljnu grupu.

Ovogodišnji projekat se održava uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Programa “Migracije za razvoj”, koji je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat se odvija kroz besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje takođe imaju otežan pristup ka tržištu rada, a praktično ih osposobljavaju za vrlo popularne zanate.

U prvoj fazi projekta, koja je upravo otpočela, obuku o Izradi veb sajtova sa osnovama programiranja pohađa osam Romkinja (iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice), izuzetno motivisanih da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Obuka se održava onlajn i bazira se na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja. Ova platforma je izuzetno popularna jer omogućava i ljudima koji nisu iz struke da naprave prezentabilna web rešenja. Nakon završetka obuke polaznice će imati priliku da dva meseca imaju i mentorsku pomoć predavača.

U narednoj fazi projekta nova grupa polaznica će imati priliku da pohađa obuku za Osnove kozmetičkih tretmana i priprema preparata za negu lica i tela. Teme ove obuke su tehnike masaže lica i glave uz osnove masaže tela, kratko upoznavanje sa anatomijom, tehnike kojima se može otkloniti bol, kao i kako se mogu pripremiti delotvorni preparati za negu lica i tela. Polaznice će dobiti jedan komplet potrošnog materijala za rad (ulja za masažu). Nakon onlajn obuke, ukoliko uslovi dozvole, biće održan i po jedan dan direktne obuke u četiri grada iz kojih bude najviše polaznica, a nakon toga slede dva meseca mentorske podrške.

Treća faza projekta će zainteresovane žene iz ranjivih grupa edukovati u oblasti Keteringa i priprema torti i kolača. Ova obuka počinje se odabirom i čuvanjem namirnica, pripremom radnog prostora i sredstava za rad, zatim slede tehnike seckanja, pripreme i serviranja keteringa, na koje se nadovezuje priprema (pretežno nepečenih) torti i kolača, kao i izrada ukrasa za torte. Polaznice će dobiti jedan komplet potrošnog materijala za rad (namirnice). I u ovoj fazi je planiran po jedan dan direktne obuke u četiri grada, ukoliko uslovi dozvole, a zatim slede dva meseca mentorske podrške.

Link za prijavu zainteresovanih žena za učešće u II i III fazi projekta je OVDE.

Autor: Kuća dobrih vesti

Izvor: Dobrevesti.rs