Besplatne obuke žena iz ranjivih grupa

Besplatne obuke žena iz ranjivih grupa

 

Uprkos situaciji u koju nas je sve dovela pandemija korona virusa Udruženje poslovnih žena Srbije je pronašlo način da se onlajn realizuje projekat “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate”, koji je u neku ruku nastavak izuzetno uspešnog i korisnog  projekta realizovanog tokom prethodne dve godine za istu ciljnu grupu. Ovogodišnji projekat se održava uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Programa “Migracije za razvoj”, koji je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat se odvija kroz besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje takođe imaju otežan pristup ka tržištu rada, a praktično ih osposobljavaju za vrlo popularne zanate.

U prvoj fazi projekta, koja je upravo otpočela, obuku o Izradi web sajtova sa osnovama programiranja pohađa osam Romkinja (iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice), izuzetno motivisanih da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Obuka se održava onlajn i bazira se na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja. Ova platforma je izuzetno popularna jer omogućava i ljudima koji nisu iz struke da naprave prezentabilna web rešenja. Nakon završetka obuke polaznice će imati priliku da dva meseca imaju i mentorsku pomoć predavača.

U narednoj fazi projekta nova grupa polaznica će imati priliku da pohađa obuku za Osnove kozmetičkih tretmana i priprema preparata za negu lica i tela. Teme ove obuke su tehnike masaže lica i glave uz osnove masaže tela, kratko upoznavanje sa anatomijom, tehnike kojima se može otkloniti bol, kao i kako se mogu pripremiti delotvorni preparati za negu lica i tela. Polaznice će dobiti jedan komplet potrošnog materijala za rad (ulja za masažu). Nakon onlajn obuke, ukoliko uslovi dozvole, biće održan i po jedan dan direktne obuke u četiri grada iz kojih bude najviše polaznica, a nakon toga slede dva meseca mentorske podrške.

Treća faza projekta će zainteresovane žene iz ranjivih grupa edukovati u oblasti Keteringa i priprema torti i kolača. Ova obuka počinje se odabirom i čuvanjem namirnica, pripremom radnog prostora i sredstava za rad, zatim slede tehnike seckanja, pripreme i serviranja keteringa, na koje se nadovezuje priprema (pretežno nepečenih) torti i kolača, kao i izrada ukrasa za torte. Polaznice će dobiti jedan komplet potrošnog materijala za rad (namirnice). I u ovoj fazi je planiran po jedan dan direktne obuke u četiri grada, ukoliko uslovi dozvole, a zatim slede dva meseca mentorske podrške.