Počela realizacija projekta obuke žena romske nacionalnosti za zanate

Počela realizacija projekta obuke žena romske nacionalnosti za zanate

Realizacija projekta  „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“, finansiranog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, započela je 29.01.2021. preliminarnim okupljanjem grupe polaznica za prvu predviđenu obuku: Izrada web sajtova sa osnovama programiranja.

Kompletan projekat, koji se realizuje od 01.12.2020. do 30.11.2021. godine, podrazumeva održavanje 3 obuke praćene mentoringom:

  1. Izrada web sajtova sa osnovama programiranja
  2. Osnove kozmetičkih tretmana i ručna izrada preparata za negu lica i tela
  3. Ketering, pravljenje torti i kolača

Uvodno okupljanje osam devojaka i žena romske nacionalnosti iz Beograda, Pančeva, Pirota i Niša, održano je putem platforme ZOOM. Cilj okupljanja je bio međusobno upoznavanje polaznica, trenerice i predstavnica Udruženja poslovnih žena Srbije i najava metoda i dinamike daljeg rada. S obzirom na visok obrazovni nivo i aktivno delovanje u romskim organizacijama, ne iznenađuje veliko interesovanje polaznica za sticanje novih znanja u digitalnim tehnologijama. PR menadžerka Udruženja, Vesna Sarević, zamolila je ove vredne devojke i žene da joj budu dostupne za medijske objave koje će pratiti realizaciju projekta.

Prvi dan obuke, kome je cilj bio priprema radnog okruženja, održan je danas. Trenerica Jovana Čenejac Stašuk je, deljenjem svog ekrana iz kompanije „Saint Di“ iz Novog Sada, korak po korak pokazivala svim prisutnim polaznicama obuke kako da sa interneta skinu neophodne alate i podese svoje računare za dalji rad. Sve učesnice ove praktične obuke polaze od istog, javno dostupnog web sajta. U narednih 11 termina obuke, polaznice će naučiti kako da izmene i prilagode svojim potrebama već postojeći web sajt. U dva meseca mentoringa koji sledi posle praktične obuke, svaka polaznica će dobiti zadatak da izradi potpuno novi web sajt, sa temom po sopstvenom izboru. Tokom izrade sopstvenih web sajtova, sve polaznice će se individualno obraćati Jovani za mentorsku pomoć.