Godina za nama: 2020. iz ugla naših članica

Godina za nama: 2020. iz ugla naših članica

Privodimo kraju još jednu godinu, po svemu drugačiju od ostalih, punu izazova, kriznu, ali i podsticajnu, jer upravo u takvim okolnostima treba naći način da se opstane, radi i ide dalje. I mada želimo da je što pre ostavimo za sobom i da nam nova bude potpuno drugačija, osvrnućemo se na ono što smo u njoj prošli i doživeli, jer pored pandemije i teških trenutaka, bilo je i lepih stvari, novina, uspeha, poslovnih ali i privatnih. Zato objavljujemo iskustva i utiske nekih naših članica o godini koja je na izmaku, radujući se njihovim, kao i uspesima svih članica UPŽ Srbije.adujući se njihovim, kao i uspesima svih članica UPŽ Srbije.

MARIJA TRIFUNOVIĆ, Instrumenti MB

Pišem Vam u par minuta koliko imam dok beba spava, a mama neumorno radi. Inspirisalo me je da vam napišem ovaj mail. Ova godina je bila i mnogo lepa i mnogo teška. Prelepa jer sam dobila malu Hanu. Kod nas, članica, poslovni i privatni uspeh uvek idu zajedno. I zato iz ovog, meni najvažnijeg razloga, 2020. godina ima svoju specijalnu draž. Baš kada je sve počinjalo, nama je na svet došla ona. Princeza.

Ono što nas je u poslovnom smislu obradovalo i održalo na nogama, bilo je otvaranje naše laboratorije za etaloniranje merila temperature i vlage. Konačno smo početkom aprila 2020. godine dobili akreditaciju i zeleno svetlo da započnemo rad. A na otvaranju laboratorije radili smo dve cele godine. Kako se laboratorija otvorila, tako smo neumorno radili… Imali smo, hvala Bogu, posla sve vreme. I to je nas održalo. Nismo poklekli, niti pali, već uspeli da održimo firmu finansijski bolje nego ranije, mada nam je promet pao.

Takođe online shop je konačno doživeo svoj procvat. Imali smo online shop i ranije, ali sada je bez prestanka vršio svoju funkciju. Sećam se kada je jedan pametan Italijan, biznismen, rekao da je u online prodaji budućnost. Meni je ta rečenica tada bila dovoljan povod da pokrenemo online shop. Kao da je znao šta nam dolazi, mada nije doživeo ovu koronu.

U par rečenica to je to. Moja je porodica trenutno u izolaciji. Mi smo našu koronu doživeli i sada joj kažemo prijatno i ne vraćaj nam se više. A vama želim da se čuvate.

NATAŠA PAVLOVIĆ BUJAS, Blumen Group

I mi smo već rezimirali ovu godinu, pa vam šaljem nekoliko naših optimističnih pokazatelja kojima ispraćamo ove decembarske dane. 

Sada već na izmaku, 2020. godina nam je svima donela izazove o kojima sigurno ni sanjali nismo. Rezimirajući proživljeno, a nastojeći da i na prošle i na buduće dane gledamo sa optimizmom, iz ove godine izlazimo zadovoljni sledećim: 

Sačuvali smo zdravlje svih članova našeg tima i naših porodica, a odlično se drže i naši dugogodišnji poslovni partneri i klijenti.

Održali smo poslovanje u celosti i bili značajna podrška i klijentima i poslovnim partnerima, kako u kriznoj komunikaciji, tako i u pravovremenoj organizaciji tokom krize i inoviranju poslovanja za opstanak u novim uslovima rada i novim potrebama na tržištu.

Osvojili smo – i ove godine – međunarodno priznanje IPRA Golden World Awards, upravo za aktivnosti tokom vanrednog stanja kroz koje smo direktnim savetima i uputstvima pomogli mnogima da organizuju rad u krizi, kriznu komunikaciju i posebno važan rad od kuće, koji nas je sve zatekao. Jednako koliko i osvojeno priznanje, znači nam i uzvraćena podrška svih koji su u našim aktivnostima učestvovali (a bilo ih je iz više od 7 zemalja).

Kroz PRCA Communication Task force, bili smo u grupi 100 međunarodnih eksperata koji su pro bono bili na raspolaganju kolegama i kompanijama širom sveta.

Proširili smo portfolio usluga na rad sa timovima u kompanijama i institucijama, u formi predavanja, radionica i timskog koučinga, zarad efikasnijeg postizanja timskih rezultata i većeg zadovoljstva članova tima. To smo i do sada radili, ali u značajno manjoj meri.

Nastavili smo sa podrškom mladim ljudima, kako kroz praktičan rad na našim projektima tako i kroz:

  • učešće u recenzentskim komisijama Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju u Srbiji; 
  • humanitarni rad na prikupljanju sredstava za lečenje obolele dece u Srbiji i van nje,
  • predavanja i praktične radionice sa studentima na našim fakultetima, ali i predavanja u saradnji sa STARTIT timom na temu preduzetništva i ženskog preduzetništva, 
  • mentorski rad sa mladim preduzetnicima i preduzetnicama, što je rezultovalo i veoma dragom nagradom Udruženja poslovnih žena „Specijalno priznanje za najbolji mentorski par“ dodeljeno Maši Babić (mentiju) i Nataši Pavlović Bujas (mentorki)

Mnoge teške trenutke, poslovne i privatne, prevazilazili smo – zajedništvom.

Sa nadom u prosperitetnije okolnosti u danima koji dolaze, naš moto ostaje: „Keep dreaming… keep working… keep winning!“

Hvala vam na istrajnosti i podršci koju imamo i u vama.

BRANKA PUDRLJA DURBABA, Vip mobile

Privodimo kraju jednu od verovatno najizazovnijih godina u novijoj istoriji. Posledice pandemije osetili su privredni subjekti, podjednako kao i pojedinci jer se način života bitno promenio praktično preko noći. Izazovi roditeljstva i rada od kuće, redefinisanje poslovnih planova i organizovanja rada, zahtevali su da brzo reagujemo i konstantno pratimo promene i potrebe tržišta. Istovremeno, bilo je potrebno da budemo tu jedni za druge i brinemo o bliskim ljudima, kolegama i njihovim porodicama.

Sada, kada već neko vreme plivamo u virtuelnoj svakodnevici, drago mi je što smo uspeli da očuvamo bliskost i timski duh među kolegama i podjednako dobro odgovorimo na potrebe korisnika. Uvođenje režima rada od kuće za korisnički servis otvorilo je vrata za nove načine funkcionisanja ovog sektora. Osim toga, lansiranjem prve virtuelne prodavnice u Srbiji započeli smo revoluciju u internet kupovini, obezbeđujući ljudima širom Srbije personalnizovano korisničko iskustvo i veći komfor prilikom kupovine.

Da, bilo je puno izazova, ali je bilo i puno lepih stvari i uspeha, koji su čini mi se nepravedno ostali po strani u svetlu aktuelnih dešavanja. Ovu godinu ću pamtiti i po tome što se rodila još jedna mama i donela mi nova životna iskustva i zadovoljstva, obogativši me i ispunivši i na tom polju.

Imajući sve u vidu, verujem da smo mnogo naučili i da ćemo iz ove situacije izaći jači i bolji.

Ostanite zdrave!

JASMINA MARKOVIĆ KAROVIĆ, Urban Reads & Urban Books

Iako je ova godina bila teška i sumorna za većinu industrija, pa samim tim nije preskočila ni našu, izdavačku, Urban Reads je uspeo da pronađe model da se kako-tako izbori s izmenjenim načinom poslovanja. S jedne strane, pokušali smo da prebacimo veći deo publike na onlajn kupovinu, a s druge – otvorili svoj maloprodajni objekat na Vračaru.

U Njegoševoj ulici otvorili smo knjižaru u kojoj se mogu naći ne samo naši naslovi po povoljnijim cenama, već i izbor koji zovemo “najbolje od najboljeg”, a koji podrazumeva najnoviju i najkvalitetniju produkciju domaćih izdavača i stripadžija, zajedno s pažljivo odabranim giftom koji je uglavnom vezan za pop kulturu. Naša knjižara Urban Books predstavlja pravu oazu za ljubitelje knjige i stripa, i već je postala stalno mesto kupovine za ljude koji žive i rade u kraju. U njoj posebno praktikujemo promovisanje preporučenih mera – držanje odstojanja, nošenje maski, dezinfekciju i uopšte bezbednu kupovinu za naše čitaoce.

MANUELA STAMATOVIĆ, Puzzle Consulting

Puzzle Consulting je još uvek mlada firma – u martu ove godine smo napunili dve godine. Kako smo još uvek na početku razvoja i imajući u vidu koliko je 2020. bila izazovna godina za sve nas, mnogo smo ponosni na činjenicu da smo u 2020. godini bili uspešni! Sjajni klijenti, novi zanimljivi projekti i edukativni programi su obeležili poslednjih 11 meseci u našoj firmi.

Naš biznis model je takav da je naš uspeh direktno povezan sa uspehom naših klijenata, jer zajedno gradimo njihovo poslovanje pomoću marketinških strategija rađenih po meri, kreativih ideja i sa velikom posvećenosti razvoju i rastu. Zahvaljujući poverenju naših klijenata pokrenuli smo nove projekte, postojeće aktivnosti smo nastavili da sprovodimo, a uspeli smo da ostvarimo i nove poslovne kontakte zahvaljujući angažovanosti naročito u prva dva meseca ove godine.

Priključili smo se i novim udruženjima sa ciljem daljeg razvoja poslovanja i širenja mreže saradnika, kako bismo aktivno učestvovali u deljenju ekspertize, očuvanju dijaloga i razvoju poslovnih ideja.

Ova godina je obeležila i lansiranje našeg novog programa seminara za mala i srednja preduzeća – seminar „Novo Normalno“ koji organizujemo zajedno sa konsultantskom kućom Casa Forte i koji je namenjen upravo svim poslovnim ljudima koji svoje firme žele da ojačaju i da nastave da ih razvijaju u vremenima krize. Pored dva održana seminara u 2020. godini, zbog velikog interesovanja planiramo nastavak programa u 2021. koji ćemo organizovati u raznim delovima Srbije.

I na kraju, ali ne manje važno – proširili smo i naš tim! Imamo novu koleginicu koja nam se pridružila krajem ove godine na praksi i sa kojom ćemo, nadamo se, ostvariti dugoročnu saradnju. Idealan završetak jedne teške godine i na ovakav pozitivan način želimo da uđemo u 2021. godinu.

Svim preduzetnicama, menadžerkama i liderkama Puzzle Consulting tim želi puno uspeha u daljem radu i sve najbolje u 2021. godini!