UPŽ Srbije: Predlog urgentne mere za podršku najugroženijim MSPP

UPŽ Srbije: Predlog urgentne mere za podršku najugroženijim MSPP

Udruženje poslovnih žena Srbije, kao reprezentativno udruženje preduzetnica koje broji preko 900 članica širom zemlje, od samozaposlenih do onih sa više stotina zaposlenih, u najrazličitijim delatnostima, od proizvodnih do uslužnih, sprovelo je anketu među svojim članicama o tome kakve mere bi im bile od pomoći za preživljavanje u narednih šest meseci i na osnovu dobijenih informacija dalo je Predlog urgentne mere za podršku najugroženijim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Dopis sa Predlogom urgentne mere je prosleđen Predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade, potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede,  Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Privrednoj komori Srbije.

Prikupljeni podaci pokazuju da nisu svi sektori podjednako pogođeni, ima i onih koji su imali rast tako da je, sa svešću da treba biti solidaran, UPŽ Srbije predložilo da u ovom talasu pomoć dobiju samo oni koji su egzistencijalno ugroženi a kvalitetni. Kvalitet bi dokazali izveštajem o bonitetu koji treba da pokaže da su pozitivno poslovali minimum tri godine, imaju namirene poreze i doprinose i nisu osuđivani za privredne prestupe. Kriterijum za egzistencijalnu ugroženost bio bi taj da su u ovoj godini imale za minimum 1/3 pad realizacije u periodu od marta do decembra 2020. u odnosu na isti period prethodne godine. Za ovako selektovana preduzeća predložena je samo jedna, urgentna mera u ovom trenutku.

Objavljujemo tekst predloga u celini

Poštovani/a,

Izuzetno cenimo napore Predsednika, Vlade i nadležnog Ministarstva finansija da se pomogne mikro, malim i srednjim  preduzećima u prevazilaženju novonastale ekonomske krize i napominjemo da nam je prvi paket mera podrške pomogao da zadržimo radnike i da prvi udar nekako premostimo. Strah od posledica epidemije na naše poslovanje se, na žalost, ne smanjuje, s obzirom na trend rasta broja zaraženih i efekata koje to ima na naše biznise. Pad tražnje, desetkovani radnici, problemi u likvidnosti samo su neki od problema. Prošle nedelje je Unija poslodavaca objavila set mera sa kojim smo potpuno saglasne. Mi smo takođe sprovele anketu među našim članicama o tome kakve mere bi im bile od pomoći za preživljavanje u narednih šest meseci.

Pre svega, naši podaci pokazuju da nisu svi sektori podjednako pogođeni, ima i onih koji su imali rast tako da, svesne činjenice da treba biti solidaran, predlažemo da u ovom talasu pomognete samo one koji su egzistencijalno ugroženi a kvalitetni. Kvalitet bi dokazali izveštajem o bonitetu koji treba da pokaže da su pozitivno poslovali minimum poslednje tri godine, imaju izmirene poreze i doprinose i nisu osuđivani za privredne prestupe.  Kriterijum za egzistencijalnu ugroženost bi bio taj da su u ovoj godini imale za minimum 1/3 pad realizacije u  periodu od marta do decembra 2020. u odnosu na isti period prethodne godine. Za ovako selektovana preduzeća predlažemo u ovom trenutku, samo jednu, urgentnu meru.

 Nadamo se da će Vam ovaj predlog  biti od koristi u kreiranju mera koje će većini najugroženijih pomoći kako bismo kao društvo i privreda izašli iz ovog stanja sa najmanje posledica. Stojimo na raspolaganju za konsultacije kao i za uzvratnu pomoć u skladu sa našim mogućnostima.

Urgentna mera za mikro, mala i srednja preduzeća :

  1. subvencija u visini minimalne zarade za radnike na prinudnom odmoru, neopterećena obavezom plaćanja poreza i doprinosa. Subvencija bi se isplaćivala naredna 3 meseca.

S poštovanjem,

U ime Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena Srbije

Dr Sanja Popović – Pantić

Predsednica