Održan 14. Freja forum

Održan 14. Freja forum

Ove godine Udruženje poslovnih žena Srbije bilo je po četrnaesti put koorganizator Freja foruma. Freja – forum za jačanje kapaciteta društvene strukture kroz razvoj neprofitnih organizacija zapadnog Balkana, Turske, Velike Britanije, Švedske i drugih zemalja EU, održan je od 13. do 15. novembra  ove godine u Tirani i online, sa temom Demokratija, jednake mogućnosti i ponovno promišljanje budućnosti.

O globalnom zdravlju, klimatskim promenama i ekonomskom razvoju raspravljalo se u perspektivama svetskog poretka kakav smo poznavali. Pandemija COVID-19 podsetila nas je da su naši najkritičniji izazovi transnacionalni i da se oni mogu rešiti samo koordiniranim delovanjem. Mnogi sistemi i organizacije izgrađeni su pre mnogo godina u sasvim drugom kontekstu i nisu bili organizovani da se nose sa novim izazovima. Zato se budućnost mora ponovo ”izmisliti” na novom, čvrstom tlu demokratije i jednakih mogućnosti.

Tako se na Freja forumu 2020, održanomu Tirani i digitalno, tokom tri dana razgovaralo o jednakim mogućnostima, demokratiji i ponovo „izmišljenoj“ budućnosti. Održan je veliki broj seminara, radionica i neformalnih sastanaka u  okviru Freja foruma, a nekoliko članica UPŽ učestvovalo je u svojstvu panelistkinja i moderatora. Iz Srbije su učestvovale Brankica Janković (Poverenica za zaštitu ravnopravnosti RS) , na otvaranju Freja foruma, dr Dušica Semenčenko (IMP / UPŽ Srbije, članica tima Freja foruma) na otvaranju drugog dana Foruma i kao moderator radionice Žensko preduzetništvo, na kojoj je panelistkinja bila dr Sanja Popović Pantić (IMP / predsednica UPŽ Srbije), Tijana Sekulilić (UPŽ Srbije, sertifikovani CMC trener), jedna od panelistkinja na seminaru Digitalizovana demokratija – ponovno promišljanje budućnosti), kao i Anja Pantić i Lara Pantić u okviru  radionice Fabrika snova – mladi i ponovo promišljena budućnost.

U okviru radionice Razmišljanja žena – video dnevnik, koja predstavlja saradnju žena iz različitih evropskih zemalja koje su u martu 2020. godine, na početku Covid-19 pandemije, počele da vode dnevničke beleške o svom svakodnevnom životu i vodiće ih tokom čitavog trajanja pandemije, prikazan je osmominutni film.