DECENIJA USPEŠNOG POSLOVANJA PORODIČNE FIRME “BASNA”

DECENIJA USPEŠNOG POSLOVANJA PORODIČNE FIRME “BASNA”

OD SVOJIH CILJEVA SE NIKAD NE ODUSTAJE!

-poručuje Vesna Baur, direktorka i sa suprugom Balcom suvlasnica firme koja se bavi proizvodnjom biočara, karbonizacijom biomase, tehnologijom pirolize

Ovogodišnja dobitnica nagrade za eko-inovativnost, koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, suvlasnica i direktorka  kompanije “Basna” Vesna Baur, svoju poslovnu, a ujedno i životnu priču započinje krajnje iskreno, što i neće iznenaditi sve one koji je poznaju. Jedan od povoda za razgovor je i važan jubilej firme koja postoji već punih deset godina, a bavi se proizvodnjom biočara karbonizacijom biomase po najvišim ekološkim standardima Evropske unije.

–Kako je moj suprug Balc švajcarski državljanin, našim venčanjem otvorilo se pitanje mesta boravka u zajedničkom životu. Osnivanjem “Basne” d.o.o, 17. juna 2010. godine odstranili smo sopstvene nedoumice. Možemo reći da je to bio svojevrsni medjusobni poklon za venčanje, način da se obavežemo da nećemo tako lako odustati od Srbije – priznaje Vesna kroz osmeh se sećajući samog početka braka, ali i firme.

SVESNO – TEŽIM PUTEM

Oboje su, kaže, zaljubljenici u prirodu i veliki zaštitnici životne sredine:

-I bez jasnog koncepta na početku, znali smo da naš rad mora imati pozitivan uticaj na životnu sredinu. Posebno smo bili, i ostali, orijentisani na ruralnu sredinu, za koju smatramo da nema dovoljno prilika za samoopstanak. Svesno smo, znači, krenuli težim putem. Sama činjenica da smo se opredelili za lokaciju bez adekvatne infrastructure (vode, kanalizacije, internet mreže, stabilne električne isporuke, urušenih objekata…), govori o poteškoćama koje smo imali kako bi objekte i uopšte lokalitet priveli nameni. Da ne govorim o administrativnim procedurama i načinu izdavanja potrebnih dozvola iz tog vremena.

Svaki korak je, priča Vesna, pretio da odnese njihov entuzijazam i volju za poslovanjem u takvom ambijentu. Prve dve godine protekle su u istraživanjima i saradnji sa ino partnerima. Uvek je, kaže, nedostajalo “to nešto” u projektnoj ideji:

–Nismo bili zadovoljni gledajući širu sliku i trebalo je dosta vremena da dodjemo do našeg „eureka“. Naš fokus nije nikada bio brz i veliki profit, već malo stabilno poslovanje koje je prepoznato po svom odgovornom ponašanju prema društvenoj zajednici i životnoj sredini.

PREVAZILAŽENJE STRAHA

Kada su, priča, napokon došli do tačke da pokrenu proizvodni pogon, nabavkom lokacije i opreme za rad, implementaciju projekta je zaustavilo nešto o čemu Vesna opet krajnje otvoreno priča:

-Sve je stalo zbog rupture moždane aneurizme koju sam, kako to obično i biva, neočekivano doživela. Uz divne profesore angio-sale u Kragujevcu uspela sam da preživim. Uz veliko strpljenje i Ljubav porodice, a svakako i svoje volje, uspela sam da povratim sve svoje funkcije, bez posledica. I ako mene pitate šta je moj najveći uspeh, to je prevazilaženje svake vrste straha. Kada su se stvorili uslovi za moj povratak na posao, drugi su se pokazali kao prepreka: kako uvesti HACCP u proizvodnji, na prvi pogled, drvenog ćumura? Kako registrovati proizvod koji tek treba da bude deo pravilnika RS, a usaglašen sa pravilnikom EU? Bili smo ispred, a opet kasnili smo u svemu.

Danas „Basna“ broji 13 zaposlenih, od kojih su tri žene.

–S ponosom mogu reći da su medju nama i mlada žena sa tek završenim fakultetom, žena u srednjoj životnoj dobi i mladi i stari bez prethodnog radnog iskustva u industriji. Većina ih je iz ruralne sredine. Kao osnivačima, zadovoljstvo nam je videti tim koji se ne menja, već samo proširuje. Trudimo se da im obezbedimo sigurno i stalno radno mesto, bez obzira na globalnu poslovnu neizvesnost. Ne odustajemo od planiranog povećanja kapaciteta i očekujemo u narednoj godini kreiranje novih radnih mesta – tvrdi Vesna odgovorno i samouvereno.

Pored poštovanja svakog zaposlenog lica, uspostavljanje trajnih i korektnih poslovnih odnosa sa dobavljačima i kupcima, naglašava Vesna, takodje je od najvišeg prioriteta. Takav odnos rezultirao je razumevanjem i podrškom poslovnih partnera kada se u proizvodnom pogonu u Viči, avgusta 2019. godine desio požar i zastoj u poslovanju.

GODINE RASTA I USPEHA

Posle sanacija, renoviranja i gradnje, “Basna” je uspela da značajno uveća promet u 2019. godini, što ide u prilog tome da je prepoznatljiva kao firma od poverenja sa sve većim učešćem na tržištu. Za sada 95 odsto svojih proizvodnih kapaciteta plasira u Holandiju, Švajcarsku, Nemačku i Austriju.

–Činjenica je da smo prepoznati u medjunarodnim krugovima koji se bave zaštitom životne sredine i jedina kompanija koja u Srbiji poseduje EBC sertifikat. EBC sertifikat garantuje da je proizvod-biočar – visokog kvaliteta, prema Uredbi komisije (EU) 574/2011 i da ima široku dozvoljenu primenu. Pored toga, sa nekoliko različitih instituta, kako u zemlji, tako i van nje, radimo na “dizajniranju” novih proizvoda na bazi ugljenika i to su aktivnosti koje sprovodimo u kontinuitetu – zaključuje naša sagovornica.

A o sadašnjem trenutku u svom poslu, ali i privatnom životu, značajnoj nagradi koju je dobila, kao i o položaju žena u društvu Vesna kaže:

–Imala sam sreću da svoju mladost provedem u Francuskoj, a sada imam sreću da starim uz švajcarski mentalitet, ali zbog toga nisam odmah uvidela koliko je ženama, posebno iz manjih sredina, teško da postignu poslovni uspeh. Ipak, borba se nastavlja. Stereotipi i negativne rodne predrasude ne mogu biti deo održive poslovne budućnosti u kojoj žene čine polovinu radno sposobne populacije.

JUBILEJ

U ovoj godini namera bračnog para Baur je bila da porodična firma “Basna” proslavi deset godina postojanja i rada, sa svima onima koji su bili deo formiranja i razvoja “njihove priče”. Nažalost, situacija sa virusom COVID sprečila je realizaciju te zamisli, ali kada prodje kriza, i ukoliko, kako kaže Vesna, sačuvaju poslovni kurs kojim su pošli, biće dvostrukog razloga za slavlje.

– Kao direktor i suvlasnik, želim da zahvalim našem timu u “Basni”, pohvalim i njih, i poslovne partnere, koji čine da situacija sa pandemijom ne utiče previše na svakodnevni rad. Ali, veliku zahvalnost dugujem i Udruženju poslovnih žena “Nadežda Petrović”, koje mi godinama daje vetar u ledja i koje me obavezalo da dajem najbolje od sebe.

Svojim sinovima sam uvek želela da budem uzor kako se treba ponašati kroz životne uspone i padove. Da znaju da se nikada ne odustaje od svojih ciljeva, bez obzira na neočekivane prepreke, jer drugog recepta za uspeh nema – poručuje Vesna i svim mladim ljudima i preduzetnicima.

A, zapravo, dodaje, njeni sinovi su joj pokazali šta znače reči odvažnost i hrabrost. Naime, mladji sin je, posle tri godine studiranja,  uzeo ispisnicu sa jednog fakulteta na kojem je imao najbolje ocene, da bi upisao iz prvog pokušaja sa najvišim prosekom FDU. Jednostavno, pronašao je svoj put i samouvereno promenio kurs. Stariji sin im je, kaže, takodje, stalna podrška, kako u svakodnevnom životu, tako i u poslu.

NAGRADA

–Nagrada koju sam dobila ispred Udruženja poslovnih žena Srbije za eko-inovativnost jeste podstrek za budući rad, ali i potvrda da žena može da pokaže uspeh i u oblasti koja joj po formalnom obrazovanju nije bliska, i pritom u oblasti u kojoj se većinom nalaze muškarci. Ali je takodje potvrda da UPŽ “Nadežda Petrović” ima u svom članstvu još mnogo izuzetnih žena koje čekaju svoju priliku. I u tom smislu moram da apelujem na veću podršku ženskom preduzetništvu, kako bi rezultati za svakoga bili brže vidljiviji – kaže Vesna Baur.

REČ JEDNOG OD DOBAVLJAČA SIROVINA…

Firma “Univerzal” iz Osonice (Ivanjica), koja se bavi proizvodnjom držalja za alat, vlasnika Nenada Čeganjca, već tri godine uspešno saradjuje sa firmom “Basna”.

–Za našu saradnju imam samo reči hvale, uvek ispoštovan dogovor, naravno i uplate za isporučenu robu su po dogovoru i sklopljenom ugovoru. Želimo im puno uspešnih godina u poslovanju, prosperitetnih poslova, sa kojima će Vesna, sigurna sam, znati da se nosi. Malo je takvih žena danas, koje su posvećene poslu i koje umeju da plivaju u ovom surovom vremenu. Poštena i ispravna reč danas je mnogo cenjenija od bilo kakvih pohvala. Biti uspešan za mene znači ceniti svačiji doprinos do sada, svih koji su učestvovali u stvaranju jednog malog preduzeća i ostvarenju jednog sna. Vesni želimo još mnogo uspešnih godina u poslovanju, u kojima se  nadam da će poslovati sa njima dragim osobama, koje će umeti da se raduju njihovom uspehu. Nadamo se dugoj saradnji – kaže Dragana Čeganjac.

PROIZVODI NA INOSTRANOM I DOMAĆEM TRŽIŠTU:

  • Roštiljski briket (Standard – visokokvalitetan, prosejan)
  • Biočar (Biochar = Biougalj)

o      Agrougalj (Primenjuje se kao organski oplemenjivač zemljišta, sa ulogom nosača nutritivnih elemenata koji hrani biljku u kontinuitetu i kako se ne razgrađuje više decenija, ima veliki značaj u povećanju sadržaja humusa u zemljištu, dok je uvećana rodnost odmah merljiva)

o      Biougalj u ishrani životinja (Karbrohran – biočar sa preko 90% ugljenika ima veliku ulogu u poboljšanju konverzije hrane. Njegova primarna uloga jeste apsorbent toksina, ostatka pesticida i glifosata iz hrane za životinje)

JELENA JOVANOVIĆ  ZAPOSLENA U „BASNI“:

-Rad u „Basni“ je spoj dobrih uslova za rad, zdrave radne atmosfere, fokusa na timski razvoj, bez međusobnog takmičenja, kao i poverenja da se sam organizuješ i posao obaviš najbolje moguće. Prostorije u kojima provodimo najveći deo dana su odlično opremljene, tako da se na poslu osećamo veoma prijatno. Dinamično je, zanimljivo i vrlo često se susrećemo sa novitetima i učimo nove stvari i što je najvažnije, imamo kome da se obratimo za svaki problem, nedoumicu, bilo da je to vezano za posao ili za nas lično.

Autor: G. D.

Izvor: Caglas.rs