Svetlana Miljković: Vlasnica kompanije u čijim proizvodima uživa cela Evropa

Svetlana Miljković: Vlasnica kompanije u čijim proizvodima uživa cela Evropa

Povodom ovogodišnje dodele prestižne nagrade za žensko preduzetništvo Cvet uspeha za ženu zmaja, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, predstavlja se pet dosadašnjih dobitnica. Kako navode iz organizacije, izbor nije bio lak, jer svaka od 134 dosadašnje zmajice zaslužuje da se od njoj piše, ipak izabrano je nekoliko primera kako se vrednim i upornim radom može postići mnogo.

Foto: ambrela tim-Udruženje poslovnih žena Srbije PR-Cvet uspeha za ženu zmaja

Pre nego što se otisnula u preduzetničke vode, Svetlana Miljković, diplomirana ekonomistkinja, radila je u službi računovodstva u ZZ Kopaoničanka Brus. Međutim, poslovne prilike 1990-ih godina su bile takve da je plata koju je primala u dinarima za vreme inflacije gubila svaku vrednost. Rešenje za tadašnju situaciju je pronašla u privatnom biznisu.

Potencijal za razvoj uvidela je upravo u mestu u kome živi, na obroncima planine Kopaonik, u Brusu, koji je planinsko mesto pogodno za razvoj proizvodnje i preradu voća i povrća. Uz veliku podršku porodice 1997. godine pokreće preduzeće „Sweet home“. Počela je sa jednom malom plantažom voća, tradicionalno, porodično, lojalno i odgovorno, i od tada do danas svoje poslovanje bazira upravo na ovim vrednostima. Godinama su plantaže voća rasle, a kopaonička klima je pogodovala izuzetnom kvalitetu voća koje uzgaja. Poslovanje je potpuno integrisano, primenjuju se najmodernije mere za bezbednost i kvalitet voća, poseduju IES i HACCP standarde i, kao porodična firma, nastoje da zaposlenima i kooperantima omoguće apsolutno bezbedne uslove za rad, poštujući sve zakonske regulative.

Kompanija je celokupnom proizvodnjom 98 odsto izvozno orijentisana ka zemljama zapadne Evrope i Severne Amerike (Belgija, Francuska, Holandija, Nemačka, Švajcarska, Italija, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Češka, Poljska, Kanada, USA). Prerada voća se vrši u savremenoj hladnjači kapaciteta 1.100 tona, a „Sweet home“ je danas jedan od najvećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije.

Zbog tradicionalnih vrednosti koje neguju, a zahvaljujući iskustvu i znanju koje poseduju, kao i najsavremenijoj opremi i najslađem voću sa plantaža sunčanih padina Kopaonika, ova kompanija proizvodi i kvalitetne tradicionalne srpske proizvode – domaći ajvar i pekmeze. Pripremaju ih po receptima koji su samo njima znani, potpuno ručno, isključivo od najkvalitetnijih crvenih paprika, specijalno uzgajanih na obalama reke Morave i pažljivo gajenog, ručno branog, zrelog voća iz njihovih voćnjaka.

Preduzeće „Sweet Home“ je dobitnik priznanja Kreativnog biznis inovacionog inkubatora – za učešće i saradnju na izradi inovacionih planova, priznanje „Stvaratelji za stoljeća“, kao i priznanje za bonitet Company Wall, a Svetlana je dobila prestižnu nagradu za žensko preduzetništvo „Cvet uspeha za ženu zmaja“ u kategoriji „najevropskija ženska firma“ .

Izvor: Naxi.rs