CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA 2020 – proglašene najbolje preduzetnice i rodno najsenzitivnije kompanije u Srbiji

CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA 2020 – proglašene najbolje preduzetnice i rodno najsenzitivnije kompanije u Srbiji

Udruženje poslovnih žena Srbije večeras je na svečanosti koja je  upriličena u skladu sa izmenjenim uslovima rada koje je donela pandemija COVID-19, po četrnaesti put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, u okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, treću godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija.

Uz učešće organizatora i kandidatkinja u kontrolisanim uslovima velikog studija  i primenu maksimalnih mera zaštite, i  publike koja je događaj pratila direktno preko YouTube kanala, proglašene su najbolje preduzetnice u više kategorija. Titulu „žena zmaj“, ove godine je ponelo devet preduzetnica od 24 nominovane iz cele zemlje. U kategoriji za Izvozno orijentisanu firmu nagradu su dobile Dragana Čalija vlasnica preduzeća „Saint Di & Co“ d.o.o. iz Novog Sada i Olgica Samoilović, vlasnica preduzeća „Hedera Vita“ d.o.o. iz Loznice. Za Uspešan poslovni model nagrađena je Tatjana Todorović, vlasnica preduzeća „Agro Dukat“ d.o.o. iz Zrenjanina.

Udruženje poslovnih žena Srbije je i ove godine zadržalo praksu da, osim u ovim osnovnim kategorijama, dodeli i specijalna priznanja koje je ove godine dobilo šest kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma iz glavnih kategorija. Specijalno priznanje za razvoj porodičnog biznisa dobila je Dragana  Vulić, suvlasnica i direktorka „Mirex“ d.o.o. iz Rumenke. Dobitnica specijalnog priznanja za eko inovativnost je Vesna Baur, suvlasnica i direktorka „Basna“ d.o.o. iz Atenice. Ljiljana Paušić Mojić, vlasnica i direktorka „KSG“ d.o.o. iz Jazaka, dobitnica je specijalnog priznanja za razvoj brenda. Najbolji primer humanitarnog doprinosa i podrške socijalnom preduzetništvu pokazala je Tijana Milovanović, vlasnica i direktorka „Ukras“ d.o.o. iz Vranja i predsednica Udruženja poslovnih žena Vranje. Specijalno priznanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja dece dobila je Nada Mašić, vlasnica PU „Dečja kuća – Ljubav, vera i nada“, iz Beograda, dok je priznanje za kreativno zanatstvo pripalo Gorjani Ponjević Ballani, vlasnici i direktorki „Wood Planet“ d.o.o. iz Zrenjanina. 

Dobitnice priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja 2020 za najbolje preduzetnice u Srbiji

Specijalno priznanje van kategorije za najbolji mentorski par dobile su mentorke iz UPŽ Srbije i njihovi menti: Nataša Pavlović Bujas vlasnica i direktorka „Blumen Group“ Beograd i Maša Babić, vlasnica „Consulting M“ Nova Pazova, Tanja Mamula Nikolić, vlasnica „ACT2B“ Beograd i Teodora Ivanović, zaposlena u „Totalobserver“ Novi Sad, kao i Ivana Radić vlasnica i drirektorka „PResent Communications“ i predsednica Međunarodne mreže poslovnih žena, Zagreb i Jelena Silajdžić, vlasnica „Professional English“ Beograd, a po prvi put je dodeljeno specijalno priznanje za akademski doprinos ženskom preduzetništvu koje je ponela prof. dr Mirjana Radović – Marković, za naučni časopis Journal of Women’s Entrepreneurship and Education (u izdanju Instituta ekonomskih nauka) i specijalno priznanje za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji koje je dodeljeno Dubravki Negre, direktorki regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan.

Dobitnice specijalnih priznanja van kategorija

U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, treću godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, koje je pripalo Generali Osiguranju Srbija, dok je na drugom mestu kompanija Vip mobile, a treće mesto dele Ericsson i Sitel. Ovo je priznanje velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjujustrategiju društveno odgovornog poslovanja, rukovode se principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, primenjuju principe rodne ravnopravnosti i pružaju najbolji model uključivanja žena u lance snabdevanja.

Dobitnici priznanja Rodno najsenzitivnija kompanija

Manifestacija se i ove godine održava u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u okviru WE Founders inicijative kojom rukovodi IMPACT Hub iz Beograda. Cvet uspeha i ove godine ima institucionalnu podršku  Ministarstva privrede,  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i SME Week,  zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena, kao i ostalih prijatelja manifestacije i medijskih partnera.

Udruženje poslovnih žena Srbije postoji i  kontinuirano radi na  podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena Srbije, već 22 godine. Za sve ove godine Udruženje se može pohvaliti sa 150 realizovanih projekata,  5900 žena koje su prošle kroz različite edukacije za otpočinjanje biznisa, 900 članica širom Srbije i 143 žene koje je podstaklo na dalje uspehe odajući im priznanje za njihov rad kroz nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.