Cvet uspeha za ženu zmaja: Upoznajte se sa radom Gordane Đurđević

Cvet uspeha za ženu zmaja: Upoznajte se sa radom Gordane Đurđević

U iščekivanju ovogodišnje dodele prestižne nagrade za žensko preduzetništvo Cvet uspeha za ženu zmaja, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, biće predstavljeno pet dosadašnjih dobitnica. Kako navode iz organizacije, izbor nije bio lak, jer svaka od 134 dosadašnje zmajice zaslužuje da se o njoj piše, ipak izabrano je nekoliko primera kako se vrednim i upornim radom može postići mnogo.

Foto: ambrela tim-Udruženje poslovnih žena Srbije PR-Cvet uspeha za ženu zmaja

Gordana Đurđević, po obrazovanju diplomirana ekonomistkinja, suvlasnica je i direktorka preduzeća „Slovo“. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Beogradu zaposlila se u Slovolivnici, preduzeću starom vek i po, sa isto toliko starom tehnologijom. Osnovano je davne 1831. godine, kao livnica slova prve državne štamparije i bilo je jedina firma koja se bavila ovom delatnošću u našoj zemlji. U Slovolivnici je jedan od zaposlenih bio i Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf i litograf.

Tokom Gordaninog napredovanja, firma je doživljavala amplitude u poslovanju. Tražnja za livenim slovima se ugasila, livnica slova je postala livnica kalajne legure. U tom periodu Gordana je bila direktorka livnice koja je bila i najveći proizvođač kalajne legure u Srbiji. Međutim, tražnja se i za ovim proizvodom gasila.

Doneta je odluka da se proizvodnja diversifikuje, da se uvedu nove tehnologije, i da firma postane Kuća kreativnog dizajna u oblastima arhitektonskog, industrijskog i promotivnog obeležavanja, pružajući pun servis usluga, od dizajna, projektovanja, proizvodnje, do montaže proizvoda.

Danas su reference ove kompanije hoteli „Falkensteiner”, „Crowne Plaza“, „Radisson Blu“, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Narodna banka Srbije, ambasade mnogih zemalja u Srbiji…

Preduzeće je i najveći proizvođač emajliranih natpisa u regionu – reč je o tablama sa nazivima ulica, trgova, naseljenih mesta i kućnim brojevima. Firma poseduje sertifikate akreditovanog instituta za dug vek trajanja tabli (trajnost više od 20 godina), a uveden je i ISO standard 9001:2008, sertifikovan od strane Vojne kontrole kvaliteta. Takođe, uvedeni su i standardi OHSAS 18001:2007 i ISO 14001:2004. Proizvode markirače za obeležavanje na svim vrstama podloga, a poseduju i ovlašćenje MUP-a za izradu pečata i štambilja sa državnim grbom, što govori o pouzdanosti proizvodnog procesa i isporuke ovih delikatnih proizvoda.

Danas je „Slovo” izvozno orijentisano i može se pohvaliti izlaskom na zapadnoevropsko tržište kao i saradnjom sa multinacionalnim kompanijama, a 47% godišnje realizacije se ostavaruje izvozom u Švajcarsku i Nemačku.

Gordana Đurđević je višegodišnja članica Udruženja poslovnih žena Srbije i predsednica Odbora za javno zagovaranje. Pored prizanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“, nagrađena je i priznanjem „Planeta Biznis“ za značajan doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji, zatim priznanjem „Stvaratelji za stoljeća“ i dr.

Izvor: Naxi.rs