Izazovi žena u poslovanju za vreme krize

Izazovi žena u poslovanju za vreme krize

U organizaciji Međunarodne mreže žena iz Zagreba, danas je održana online konferencija posvećena izazovima sa kojima su se žene suočile za vreme krize uzrokovane COVID-19 virusom, kao i razdoblju posle krize. Na ovoj konferenciji regionalnog karaktera učestvovale su, pored Hrvatske, predstavnice iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kako bi podelile svoja iskustva u poslovanju u uslovima krize. Među učesnicama bile su dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije i predsedavajuća Sektorske grupe za žensko preduzetništvo u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN – Enterprise Europe Network) i Gordana Đurđević, vlasnica i direktorka kompanije „Slovo“ iz Beograda, članica UPŽ Srbije.

Teme konferencije bile su iskustva žena u regionu, prednosti i nedostaci rada od kuće, izazovi s kojima se žene susreću i šta se može učiniti da se situacija popravi, šta se mora menjati i odakle treba krenuti, kakve su nam opcije i kakva budućnost nas čeka, uz zaključak da se žene bolje snalaze u kriznim situacijama.  

Ivana Radić, predsednica Međunarodne mreže poslovnih žena i moderatorka panela  Ekonomski i politički kontekst preduzetništva u vreme krize istakla je da su žene u ovoj krizi iznele znatno veći teret i da ono što je svetu potrebno u ovoj situaciji jesu „čvrste, optimistične i preduzimljive žene“, naglašavajući da se „baš sada sve moramo držati zajedno kako bismo se što bezbolnije oporavile od krize i osmislile nove proizvode i usluge u skladu s trenutnom situacijom na tržištu“.

Dr Sanja Popović Pantić uočila je kako su žene u Srbiji smanjile poslovnu aktivnost, ali su, takođe, automatski povećale fokus na porodicu, ističući da svaka kriza utiče na žene kao talas koji ih vuče unatrag i vraća ih par koraka unatrag i zbog toga im je potrebna podrška. „Izazovi sa kojim smo se suočili ubrzali su neke procese, a time i digitalizaciju, povećano je korišćenje interneta i svih dostupnih online instrumenata. Ženama digitalizacija nudi veći osećaj uključenosti, jer recimo žive u udaljenim delovima Srbije.“

Na panelu Kako prebroditi krizu govorila je i Gordana Đurđević, naglašavajući da je kriza test profesionalnih sposobnosti i test našeg preduzetničkog karaktera.