Subvencije države za zapošljavanje: Prva plata za 10.000 mladih

Subvencije države za zapošljavanje: Prva plata za 10.000 mladih

Praktikanti će konkurisati u septembru, a potpisivanje ugovora je planirano za oktobar. Privrednici će od polovine avgusta moći da se prijave za subvencije.

PROJEKAT “Moja prva plata” kao vid pomoći države za zapošljavanje počinje 15. avgusta, a 10.000 mladih koji su tek završili srednje škole i fakultete biće na prvi posao raspoređeni do kraja oktobra. Država će privrednicima davati 20.000 dinara za zaposlenog sa srednjom školom, odnosno 24.000 za one sa fakultetima, a ostatak plate će davati poslodavci. Za ove namene, kako je za “Novosti” rekao ministar finansija Siniša Mali, izdvojeno je dve milijarde dinara.

– Javni poziv će biti raspisan 15. avgusta, do 15. septembra će poslodavci moći da se prijave, a do kraja meseca i zainteresovani za posao. Konačnu listu praktikanata i firmi objavićemo od prvog do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora – objašnjava Mali.

Kako nam je objasnio, “najteže je naći prvi posao”, pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

– Kada završe praksu od devet meseci, verovatno će dosta njih ostati kod poslodavaca. A, ako treba da idu na druga mesta, svakako će im biti lakše sa praksom koju su stekli – navodi Mali.

Organizacije koje okupljaju privrednike pozitivno ocenjuju projekat “Moja prva plata”. Predsednik PKS Marko Čadež smatra da je to dobra mera koja će mladima omogućiti da steknu nova i praktična iskustva. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe za “Novosti” da je to dobar stimulans privrednicima da zaposle nove kadrove.

– To je konkretna podrška i oni koji planiraju od jeseni da prime nove radnike sigurno će iskoristiti ovu mogućnost da se rasterete troškova – objašnjava Atanacković. – Takve mere koje pomažu privredi i radnicima treba da se nastave.

On je naglasio da su minimalne zarade koje je država isplatila sprečile otpuštanja. Sada je, kako navodi, neophodno da se prati situacija u privredi i da država “uskače” sa merama pomoći onim delovima privrede koji su u problemu.

Olakšice za zapošljavanje mladih se ocenjuju kao dobra inicijativa i u Udruženju poslovnih žena Srbije. Olivera Popović, članica ove organizacija koja okuplja preduzetnice smatra da je svaka pomoć od države dobrodošla.

– Ako se sve realizuje kako je najavljeno, onda je to značajan podsticaj za privrednike – kaže za naš list Popovićeva. – To je dobra zamisao.

BIĆE DRUGI I TREĆI KRUG

KREĆEMO sa prvim krugom zapošljavanja, a verovatno će biti i drugi i treći – kaže Mali. – Poenta je da država stvori ambijent da svi koji žele da rade dobiju šansu. Idemo ka daljem snižavanju stope nezaposlenosti. Setimo se da 2013. svaki četvrti čovek nije imao posao, a sada je nezaposlenost svega 9,7 odsto.

Autor: S. S. R. – E. B. T.

Izvor: bizinfo.rs