PRVA PLATA ZA 10.000 MLADIH

PRVA PLATA ZA 10.000 MLADIH

Privrednici će od polovine avgusta moći da se prijave za subvencije. Praktikanti će konkurisati u septembru, a potpisivanje ugovora je planirano za oktobar.

PROJEKAT „Moja prva plata“ kao vid pomoći države za zapošljavanje počinje 15. avgusta, a 10.000 mladih koji su tek završili srednje škole i fakultete biće na prvi posao raspoređeni do kraja oktobra. Država će privrednicima davati 20.000 dinara za zaposlenog sa srednjom školom, odnosno 24.000 za one sa fakultetima, a ostatak plate će davati poslodavci. Za ove namene, kako je za „Novosti“ rekao ministar finansija Siniša Mali, izdvojeno je dve milijarde dinara.

– Javni poziv će biti raspisan 15. avgusta, do 15. septembra će poslodavci moći da se prijave, a do kraja meseca i zainteresovani za posao. Konačnu listu praktikanata i firmi objavićemo od prvog do 8. oktobra, a od 9. do 15. će trajati potpisivanje ugovora – objašnjava Mali.

Kako nam je objasnio, „najteže je naći prvi posao“, pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

– Kada završe praksu od devet meseci, verovatno će dosta njih ostati kod poslodavaca. A, ako treba da iduna druga mesta, svakako će im biti lakše sa praksom koju su stekli – navodi Mali.

Organizacije koje okupljaju privrednike pozitivno ocenjuju projekat „Moja prva plata“. Predsednik PKS Marko Čadež smatra da je to dobra mera koja će mladima omogućiti da steknu nova i praktična iskustva. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe za „Novosti“ da je to dobar stimulans privrednicima da zaposle nove kadrove.

To je konkretna podrška i oni koji planiraju od jeseni da prime nove radnike sigurno će iskoristiti ovu mogućnost da se rasterete troškova – objašnjava Atanacković.

– Takve mere koje pomažu privredi i radnicima treba da se nastave. On je naglasio da su minimalne zarade koje je država isplatila sprečile otpuštanja. Sada je, kako navodi, neophodno da se prati situacija u privredi i da država „uskače“ sa merama pomoći onim delovima privrede koji su u problemu.

Olalšice za zapošljavanje mladih se ocenjuju kao dobra inicijativa i u Udruženju poslovnih žena Srbije. Olivera Popović, članica ove organizacija koja okuplja preduzetnice smatra da je svaka pomoć od država dobrodošla.

– Ako se sve realizuje kako je najavljeno, onda je to značajan podsticaj za privrednike – kaže za naš list Popovićeva. – To je dobra zamisao.

Autor: S. S. R.; E.B.T.

Izvor: Večernje novosti

DRŽAVA ĆE DAVATI 20.000 DINARA ZA ZAPOSLENOG SA SREDNjOM ŠKOLOM, ODNOSNO 24.000 ZA ONE SA FAKULTETIMA.
BIĆE DRUGI I TREĆI KRUG
KREĆEMO sa prvim krugom zapošljavanja, a verovatno će biti i drugi i treći – kaže Mali. – Poenta je da država stvori ambijent da svi koji žele da rade dobiju šansu. Idemo ka daljem snižavanju stope nezaposlenosti. Setimo se da 2013. svaki četvrti čovek nije imao posao, a sada je nezaposlenost svega 9,7 odsto.