Kreativna platforma za izradu rukotvorina

Kreativna platforma za izradu rukotvorina

Koristeći isključivo prirodne materijale i vlakna domaće srpske vune za proizvodnju odeće, kao i ručno farbana prediva bez hemijskih supstanci, kreira se odeća u kojoj koža diše, a telo se najlepše oseća.

Marija Ivanković Jurišić je dizajnerka tekstila i vlasnica ateljea Marija handmade, koji postoji već nešto više od 10 godina. Opus ovog ateljea predstavlja rezultat Marijinog dosadašnjeg istraživanja tradicionalnih tehnika ručnog rada u sprezi sa folklornim motivima Srbije i njihovom stilizacijom na klasičnim konstrukcijama odeće. Kako moda i održiva moda mogu da udovolje životnom stilu onih koji brinu o sebi i svojoj sredini, otkriva nam autentična kreatorka.

Marija Ivanković Jurišić iza sebe ima oko 30 modnih revija u zemlji i inostranstvu, od kojih je posebno zapaženo šest revija u Australiji, kao i predstavljanja u Italiji, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Dobitnica je priznanja “Cvet uspeha za ženu zmaja” i priznanja “Zlatna desetka”, Skadarlija Fest-, kao i priznanja European Entrepreneurship Network za uspešno učešće u međunarodnim programima u tekstilu. Članica je Udruženja poslovnih žena Srbije, Udruženja preduzetnika i Društva za očuvanje starih zanata, a sam atelje Marija handmade poseduje Sertifikat izdat od strane Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije da se predmeti izrađuju ručno i smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti.

Odgovor održive mode

Modna industrija danas je najvažniji faktor u kreiranju društvene definicije lepote, ali je i drugi po redu zagađivač planete. “Mi se na svoj način borimo za unapređenje situacije i to u sledećih 5 principa”, kaže Marija.

Odeća ne traje samo jednu sezonu. Kreiraju se univerzalni komadi odeće ili modni detalji nastali na razboju tradicionalnom tehnikom tkanja, koji traju decenijama, i nasleđuju se, od mame ostaje ćerki itd.

Prave se odevni predmeti bez mnogo ukrajanja, po principu tkanja “od ivice do ivice” kako bi se iskoristio svaki centimetar ovog dragocenog platna, a samim tim, otpad u proizvodnji je minimalan.

Trećina ukupne količine modnih detalja koji se proizvedu MHMu godišnje nastaje od recikliranog prediva, paranjem neiskorišćenih komada, i utkivanjem istih niti u nove šalove, pojaseve, kape, rukavice…

Svaka nova kolekcija se izrađuje u skladu sa prethodnom (u pogledu boja, materijala i forme) pa se komadi iz prethodnih lako mogu kombinovati sa novim modelima, nadovezuju se jedni na druge, pa se nove kupovine olakšavaju i svode na minimum.

Odeća se izrađuje isključivo od prirodnih vlakana vune, pamuka, svile i lana.

Oko 8000 sintetičkih hemikalija se upotrebi širom sveta u procesu prerade sirovih materijala u tekstilne tkanine. MHM pravi tkanine na tradicionalan način, ručno, koristeći isključivo prirodne niti.

Socijalno preduzetništvo

Izrada odeće u manjim i većim veličinama, pored atraktivnosti, pomaže ženama da izraze svoj identitet, unutrašnje emocije i svoju ličnost, pogotovo što postoji opcija da se izradi odeća po meri. Marija Ivanković Jurišić radi na osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva u Srbiji, angažujući žene iz teže zapošljivih kategorija, angažujući ih u ovaj vid socijalnog preduzetništva. Odeća se proizvodi ručno u radionici u Šapcu, u Srbiji, čime se dodatno čuva tradicija i razvija proizvodnja koja je potpuna suprotnost odeći nastaloj na ljudskoj patnji, u Vijetnamu, Bangladešu ili Kambodži i drugim delovima sveta. O socijalnoj nameri brenda Marija kaže: „Želja nam je da postanemo produktivniji i konkurentniji na domaćem tržištu a takodje i u region i u okviru EU. Ulaganje u ljude. Ulaganje u nove alate. Ulaganje u marketing i brendiranje na lokalnom i regionalnom tržištu”.

Zagrljaj udobnosti

Originalni modni komadi ne treba da prekrivaju vaše telo, već da se stope sa njim i sa vašom ličnošću. „Čini nam se da smo se sada, više nego ikad zaželeli ZAGRLJAJA“, kaže Marija, „i naša inspiracija za novu kolekciju dolazi iz PROZRAČNOSTI, LAKOĆE I MEKOĆE zagrljaja.  Osnovni principi ove kolekcije su LAGANO, UDOBNO I MEKO, a multifunkcionalnost je lajtmotiv svakog komada, pa se tako stiče utisak da kupovinom jednog odevnog predmeta ili modnog detalja dobijate više komada istovremeno, što je jedan od osnovnih principa održive mode kojoj smo, kao brend, zauvek verni.“

Izvor: originalmagazin.com